gyümölcsfák

2021.03.19. 10:00

Környezetbarát megoldással aprították fel a levágott ágakat

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Javában folyik a gyümölcsfák koronájának igazítása. Ennek során gyakran nagyobb ágakat is le kell vágni a jövőbeni szebb termés reményében.

A gyümölcsfákat alapjáraton azért szokás metszeni, mert ezzel új hajtások növesztésére ösztönözhetjük őket, mondta Kiss Kelemen szekszárdi kertészmérnök. Ez természetesen végül több termést is eredményez majd. Ha egy gyümölcsfát nem metszenek meg megfelelő módon, akkor nem éri el teljes termőkapacitását. Tehát ahhoz, hogy előrehaladjunk, néha vissza kell lépni néhányat. A metszéssel új, friss, életerős hajtások indulnak meg egy gyümölcsfán – ez a cél.

Igen, de mit csináljunk a levágott ágakkal, amely esetenként nem is olyan kevés mennyiség? Az elégetés nem célszerű, hiszen egyrészt sok településen tűzgyújtási tilalom van, másrészt a környezetet szennyezzük a korommal, füsttel.

Egyszerű és jó megoldás az ágak ledarálása az úgynevezett ágaprítóval. Szekszárd határában is így oldották meg a gyümölcsfákról levágott ágak eltüntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában