testi-lelki egészség

2021.03.26. 17:27

Mederbe terelik az információáradatot

Tolna megyei kötődése is van az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalomnak. Hiteles információkkal állnak az érdeklődők rendelkezésére. Szaktekintélyeket is csatasorba állítanak.

Szeri Árpád

20191120 Szekszárd Kitanics Márk klinikai szakpszichológus előadása az egyetemi karon Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

A nap mint nap ránk zúduló információtömeg nemcsak segíthet az eligazodásban, de ránk is nehezedhet és paradox módon éppen a tájékozódásban akadályozhat bennünket. Kellő felvértezettség híján ez az áradat egyszerűen elnyeléssel fenyegeti a hírek kezelésében, értelmezésében kevésbé járatos embert.

Kitanics Márk – több társával együtt – a káosz renddé formálása érdekében alapította meg azt az országos hatókörű, ugyanakkor Tolna megyei kötődésű civil szervezetet, mely az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom nevet viseli.

– A társadalmi szintű edukáció egyik fontos eleme éppen az, hogy elismert, mértékadó személyektől kapjunk szakszerűen feldolgozott, iránymutatásnak számító információkat – mondta a klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, igazságügyi szakértő. – Ezen célkitűzés érdekében dolgozunk együtt olyan személyekkel, kérjük fel őket előadások tartására, akik hitelesnek számítanak. Lehet, hogy napjaink közéleti helyzetét tekintve, akár nem is kevesen, naivitást tulajdonítanak nekem. De valóban hiszek, hiszünk abban, hogy számos témakörben, nem utolsó sorban saját szakmánkat, hivatásunkat tekintve képesek leszünk korrekt, feldolgozható, orientáló információkat eljuttatni az érdeklődőkhöz.

A szerveződés elsősorban a testi-lelki egészség témakörében kíván segítséget, kapaszkodókat nyújtani. Talán nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy jelen helyzetben ez az irány mennyire fontos. A csapatban találhatunk gazdasági szakembert, olimpiai és világbajnok sportolót, valamint kiemelkedő eredményekkel rendelkező menedzsert is. Mindannyian örömmel állnak rendelkezésre, viszont nem feltétlenül előadások tartása lesz a feladatuk. Hanem szaktekintélyek felkutatása és megnyerése az ügy számára.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, miután széles az ismeretségi körünk – folytatta Kitanics Márk. – Ha felmerül egy olyan téma, amihez mi nem értünk, akkor viszont tudjuk, hogy kihez érdemes fordulnunk, kit érdemes megszólaltatnunk. Ez a megszólaltatás, illetve megszólalás most pénteken délután hat órai kezdettel történik meg első alkalommal.

Az online tér ad helyet ennek az úgynevezett panelbeszélgetésnek, ami mi másról szólhatna, mint a Covid–19 utáni helyzetről, arról, hogy mikor és hogyan is térhetünk vissza régi életünkbe. Regisztrálás ellenében bárki feltehet kérdést is, valamennyi érdeklődőnek legjobb tudásunk szerint válaszolunk.

Bízunk abban, hogy a járvány elülte után kiléphetünk az online térből és az ország, így Tolna megye különböző helységeiben személyesen is találkozhatunk a közönséggel. Meggyőződésem, hogy a látszat ellenére nem borít be mindent és mindenkit a tévécsatornákból ránk szüremkedő silányság. Az embereknek igenis szükségük van az értő és igényes beszélgetésekre, a jó és igaz szóra.

Erősítve az értelmes beszéd igényét

Kitanics Márk személyes indíttatásból is úgy érezte, hogy érdemes, sőt, szükséges létrehozni az egyesületet. „A közösségi portálok megjelenésekor azzal töltöttem időm jelentős részét, hogy igyekeztem úgymond helyretenni a téves állításokat. A legnagyobb közösségi portál egyik bejegyzése szerint a tibeti lejtőkön lakik egy népcsoport, melynek több mint százéves tagjai a sárgabarackmag fogyasztásának köszönhetik magas életkorukat.”

„Megírtam, hogy egyrészt a magban cián van és nagy mennyiségben ártalmas az emberi szervezetre, másrészt az említett népcsoport nem létezik Tibetben. Miután a tizedik bejegyzésem után is megjelent ez a légből kapott történet, beláttam, hogy egyénekre bontva nem megy a meggyőzés. Így jutottam el mára oda, hogy próbáljuk meg ezt a törekvést csoport szinten sikerre vinni, társaimmal együtt erősítve az értelmes beszéd iránti igényt.”

Borítóképünk: Kitanics Márk, a megyéhez köthető civil szerveződés alapítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában