Hajdan

2021.03.29. 15:30

Regölyben húzták a lottószámokat

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Fotó: TN-archív

60 ÉVE osztrák megrendelésre is dolgozott a Bátaszéki Kádár Ktsz. A külföldi partner „ötven darab százliteres és ötven darab kétszáz literes hordót vásárolt a szövetkezettől. A megrendelést két vagonba rakják és így szállítják az osztrák rendelőnek.”

60 ÉVE átadták rendeltetésének a mórágyi általános iskolát, amit a korabeli újságcikk a megye egyik legszebb létesítményének nevezett.

50 ÉVE „új köztéri szoborral gazdagodott Szekszárd. Palotai Gyula: Női figura című kompozícióját a Wosinsky utcai óvoda előtt állították fel.”

50 ÉVE szekszárdi meghívásnak is eleget tett Gordon Frederick Townsend kanadai professzor, a Méhészegyesületek Nemzetközi Szövetsége alelnöke. „Részt vett a megyei méhésztanácskozáson, majd Kálmán Gyula MESZÖV elnök és Szoboszlai Jenő szövetségi titkár kíséretében Tamásiba látogatott.”

50 ÉVE „Gyulajon, a dámszarvasok erdejében megkezdődött a Csapody-sáfrány virágzása. A vadsáfrányoknak ez a fajtája egyedül a gyulaji tölgyesben és gyertyánosban található, nemcsak hazánkban, hanem az egész világon csak ott, s a virágok kiváló festőjéről, dr. Csapody Vera botanikus tudósról nevezték el.”

35 ÉVE „Döbröközön a kultúrházban tartotta meg egyesülési közgyűlését a Döbröközi Zöldmező és a Gyulaji Új Barázda Termelőszövetkezet tagsága. (...) A tagság a két termelőszövetkezet egyesülése mellett döntött és a Zöldmező Mgtsz név megtartása mellett maradt. A központ Döbröközön lesz.”

35 ÉVE Szekszárdon, az Augusz-ház második emeleti terméből daruval emelték ki azt a zongorát, amelyen Liszt Ferenc is játszott. A hangszert a régi megyeháza első emeleti szobájába helyezték el, ott, ahol a zeneszerző egyik szekszárdi tartózkodása idején koncertet adott.

35 ÉVE a regölyi művelődési ház nagytermében zajlott le a 13. heti lottósorsolás. A szerencsekerékből a regölyi Szíjártó Erika, Polácsi Jánosné, Dékány Ferencné, a szakályi Csapó Béla és a keszőhidegkúti Apt Józsefné húzta ki a számokat, mégpedig a következőket: 15, 27, 64,74,77.

25 ÉVE Lázár Ervin nyitotta meg Móser Zoltán fotókiállítását a szekszárdi főiskolán. Az író, aki 1996. március 15-én kapott Kossuth-díjat, gyermekkora színhelyéről, Alsórácegresről ezt mondta: „Egyre többet jelent, s most, hogy már tulajdonképpen nincs is, nem lakik ott senki, még jobban szeretem, mert már réges rég csak úgy létezik, ahogyan elképzelem.”

25 ÉVE negyven kisdiák érkezett Paksra Kézdivásárhelyről, a Thuróczy Mózes iskolából. A vendéglátást az Úttörőszövetség paksi csoportja szervezte. A vendéggyerekek egy-egy paksi családnál szálltak meg, és beültek a város iskoláinak padjaiba is.

25 ÉVE a német hagyományok szerinti tojásfestéssel ismerkedhettek a bonyhádi Völgységi múzeumban az általános iskolások. Búzás Boldizsárné mutatta be a gyerekeknek, hogy miként lehet szép színesre festeni a húsvéti tojásokat.

A hagymahéjjal festést is megtanulták a fiatalok a foglalkozáson Fotó: TN-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában