Megemlékezés

2021.03.11. 09:30

Tisztelgő koszorúzás dr. Kováts Jenő sírjánál

Állatorvosok helyezték el a megemlékezés koszorúját egykori főnökük, dr. Kováts Jenő főállatorvos sírjánál.

Wessely Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Megemlékeztek az alsóvárosi temetőben dr. Kováts Jenő, egykori Tolna megyei főállatorvosról. Az apropót a centenárium adta: száz éve született a szakmáját igen magas fokon művelő, az egyetemen is tanító kandidátus. Sírjánál dr. Kiszler Gyula mondott beszédet, akinek annak idején a főnöke volt.

Összefoglalta a jeles előd tevékenységét, hogy mi mindent tett az akkori időkben a megyei állategészségügyi állomás munkáját irányítva, a betegségek és járványok megfékezéséért. Először Pakson volt járási főállatorvos (1955-1962-ig), s munkásságának köszönhetően ezen a településen oldották meg elsőként a szarvasmarhák TBC-mentesítését. A tőgygyulladás elleni küzdelemben is úttörő szerepet játszott ott is, és megyei főállatorvosként is (1962-1981-ig).

Sokat publikált, számos hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja, tisztségviselője volt. Többek között a Magyar és a New York-i Tudományos Akadémiának is.

A megemlékező kiemelte az egykori főnök közvetlenségét és kollegalitását. Akkoriban az állatorvosok, neki is köszönhetően, összetartó csapatot alkottak a megyében, családi napokon, bálokon vettek részt, ismerték, s ha kellett, segítették egymást. Ősszel, ha a pandémia nem veszélyezteti, egy szakmai emléknapot is szerveznek majd dr. Kováts Jenő életét és munkásságát felidézve.

Borítóképünkön: A megemlékezésen dr. Kiszler Gyula mondott beszédet dr. Kováts Jenő sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában