Forgass a Földért!

2021.04.10. 09:45

Egyperces filmek készülnek minden világrészen

Egy különleges nemzetközi filmkészítő maraton kezdődik április 17-én, azaz jövő szombaton délelőtt tízkor. A résztvevőktől, amerikai, ázsiai, ausztrál, európai és magyar filmesektől, amatőröktől a környezettudatosság témakörében 24 óra alatt készített, maximum egyperces rövidfilmeket várnak a szervezők.

Szepesi László

A lassan katasztrofális méreteket öltő klímaváltozást az emberek okozzák, a növekvő szeméthegyekkel, mérgező anyagokkal, az állat- és növényvilág pusztításával rombolják környezetünket. A szervezők erre akarják felhívni a világ figyelmét a Forgass a Földért! akcióval.

Az ilyen rövidfilm készítés ötlete nem új. A mostani projektigazgató, Kindl Gábor már tizenhét éve szervezett egy filmes versenyt, ahol 24 óra alatt Szekszárdról készített villanásnyi filmeket sok csapat. Akkor a zsűri két elnöke Jancsó Miklós és Makk Károly volt. Aztán újabb hasonló versenyen, egy Szekszárdi Szüreti Fesztiválon, már telefonnal, kis kamerával készültek a filmek, s terjedt a kör. Játék volt, komoly, szép játék, ahol a játszótársak közt volt Jiří Menzel, vagy a digitális filmezés atyja Karl Bardosh, a kezdeményezés mellé állt a négyszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező Steven Spielberg is, és támogatták még sokan.

Kezdetben Szekszárd hírét vitték ezek az egy-két perces filmek, a mostani pedig, amelynek mottója, címe: Forgass a Földért! a világot szeretné jobbá tenni. Ezt a minap Szekszárdon a járvány miatt bezárt Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának bejáratánál tartott sajtótájékoztatón mondta el a Kindl Gábor, s a verseny egyik védnöke, az egyetemi kar dékánja, dr. Szécsi Gábor.

A professzor hangsúlyozta, az ötezer dollár díjazású program célja, hogy a fiatalok a környezettudatos gondolkodás jegyében olyan filmeket készítsenek, amelyek elgondolkodtatnak mindenkit arról, mit tehetünk, illetve mit tettünk a környezetünkért. Ez, folytatta, sikeres azért, mert a fiatalok a digitális kultúrában, az internet világában a korábbinál jobban figyelnek a globális problémákra, a klímaváltozásra, környezetünkre. Emellett hihetetlenül értenek a vizuális történetmesélés technikájához, gyorsan és hatásosan reagálnak a mindennapi eseményekre, s a rövid, frappáns képi anyagokkal hatnak a többiekre.

Azért is csatlakoztak ehhez a programhoz, mert az egyetemen a Magyar Energetikai Hivatallal közösen elindítottak egy környezetvédelmi, környezettudatossági programot. Egyébként a program másik védnöke Horvát Péter, a hivatal elnöke.

A verseny mindenütt a helyi időszámítás szerint, szombaton délelőtt tíz órakor kezdődik. A szervezők a rajt pillanatában, időzónánként több elemet ismertetnek, melyből egyet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. Az lehet élőszereplős rövidfilm, video klip, vagy animáció. Nevezési díj, korosztályi és technikai megkötés nincs. Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet.

Idén, a Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező emlékére rendezett program zsűrijének elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező, a zsűri társelnöke az indiai Sandeep Marwah, az Asian Academy of Film and TV elnöke, s a verseny művészeti igazgatója Karl Bardosh, a New York-i Tisch School of Arts University professzora.

Borítóképen: prof. dr. Szécsi Gábor (balról) és Kindl Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában