Duna-Dráva Nemzeti Park

2021.04.14. 10:30

Felmérik a tarka sáfrány megyei állományát

TN

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megkezdődött a tarkasáfrány-állományok felmérése a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Mint arról a park igazgatósága tájékoztatott, a tarka sáfrány kis termetű, védett sáfrányfaj, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Kedvező időjárás esetén virágzása már februárban megkezdődik.

A park működési területén Tolna megyében találhatók állományai, melyek a valaha jóval nagyobb kiterjedésű gyepterületek megmaradt kisebb foltjaiban és cserjésedett, erdősített élőhelyeken fordulnak elő.

Az igazgatóság munkatársai a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer protokolljának megfelelően, háromévente részletesen felmérik az ismert állományokat. A felmérés optimális időpontjának kiválasztása általában nem egyszerű, hiszen akár ugyanazon előfordulási hely különböző kitettségű, mikroklímájú részei között is többnapos eltérés lehet a virágzási csúcsot tekintve, másrészt egy növény csak néhány napig virágzik, így a legalkalmasabb felmérési időszakról könnyű lemaradni, de akár a kedvezőtlen időjárás is meghiúsíthatja az eredményes felvételezést. Az optimális időpont megtalálása érdekében a területileg illetékes természetvédelmi őr a jó idő beköszöntétől rendszeresen ellenőrizte a virágzás előrehaladtát, így sehol nem késnek le a csúcsvirágzásról, amely az idei évben már február végén megkezdődött.

Megyénkben található ennek a ritka virágfajnak mind az öt élőhelye Fotó: Shutterstock

A több, mint két évtizede rendszeresen végzett felmérések alapján a tarkasáfrány-populációk mindegyik ismert élőhelyen viszonylag stabilak. Az öt ismert állomány mérete pár ezrestől százezres nagyságrendig terjed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában