Szokások

2021.04.08. 11:30

Így változtak olvasóink vásárlási szokásai

Miként vásároljunk a szigorított járványidőszakban? Tolna megyei szülők és fiatalok mesélték el az elmúlt időszak tapasztalatait, vásárlási szokásait. Megosztották velünk, hogy szerintük mi várható a közeljövőben, valamint mi lenne számukra az ideális helyzet.

Brunner Mónika

20210406_Szekszárd_Internetes vásárlás illusztráció.Fotó: Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

A bezárt üzletek sokakat késztetettek ismét arra, hogy újratervezzék a járványidőszak előtt már kialakult vásárlási szokásaikat. Általánosan elmondható: egyre többen vannak, akiket már nem zavar a jelenlegi helyzet.

– Csak most szembesültem azzal, hogy a gyermekeimnek elhasználódtak a ruhái, és kezdik is kinőni azokat. Amíg otthon vagyunk, ezzel nincs annyira gond, és nem is teljesen koptunk ki az összes ruhából, de úgy látom, hogy a cipőkkel már baj lesz. Ruhát rendelünk az internetről, de cipőt nem, mert a kisfiamnak rendkívül széles a lába, a nővérének pedig vékony, rajta szinte mindegyik cipő lötyög. Épp ezért nagyon várom már, hogy kinyissanak az üzletek, és nem bánnám, ha minden visszatérne a régi kerékvágásba – mondta portálunknak egy kétgyermekes édesanya, hozzátéve, ugyan ahhoz sincs kedve, hogy amikor minden boltot kinyitnak, nagy tömegben kelljen tolongania, akkor inkább tovább vár a beszerzéssel.

– A gyermekeimet a divat még annyira nem érdekli, a lányomon azonban már látom, hogy ez a részéről hamarosan változik. Fontos, hogy minőségi ruhákban, megfelelően öltözködjenek, ezért is várom, hogy még több lehetőségünk legyen választani a termékekből – mondta.

Egy felnőtt gyermekes családapa arról beszélt, hogy már megszokta az internetes rendelést. A legújabb ruhák megvásárlása náluk nem jellemző, inkább mikor nagyobb üzletekben jár, és belebotlik valamibe, azt megveszi.

– Online vásárolok, de leginkább műszaki cikkeket, a múlt hétvégén például autóalkatrészt rendeltem. A járványveszély előtt is kizárólag élelmiszerüzletekbe jártam el vásárolni, és ez a szokásom mostanra sem változott meg – mondta.

Egy fiatal, gyermektelen nő elmesélte, hogy ha nyitnak az üzletek, mindenképpen megy majd nézelődni, de tulajdonképpen annyira számára nem fontos, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon.

– Igazából korábban sem szerettem boltokba járni, ruhákat próbálgatni. Most meg nincs is olyan jó idő, hogy a tavaszi, nyári ruhatáramat felújítsam. Ezzel még várhatok néhány hetet. Az internetes vásárlást szeretem, és szinte mindig sikerül megfelelő méretet rendelni. Online válogatással jó néhány órát el szoktam tölteni, és ez alatt az idő alatt több üzlet kínálatát át tudom tekinteni. Tudok mérlegelni, melyik termék az olcsóbb, jobb minőségű, melyik megvásárlása éri meg jobban – mondta.

Egy fiatalember úgy nyilatkozott, hogy nem nagyon szokott vásárolni az üzletekben, ám a megváltozott nyitvatartás miatt számára a dohányvásárlás problémássá vált.

– Egy zacskónyi vágott dohányt szívok el hetente, és este hétig oda kell érnem az üzletbe, ha nem akarok másnap reggelig cigaretta nélkül maradni. Sajnos a munkám miatt ez nem mindig jön össze – mondta. Azt szintén hozzátette, hogy a cipők és nadrágok kivételével lényegében mindent online vásárol, így alapvetően nem zavarja a jelenlegi helyzet.

Egyre többen rendelnek online

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete honlapjának tájékoztatása szerint napjainkban a webáruházból történő vásárlás egyre nagyobb teret hódít. Nemtől és kortól függetlenül mind több fogyasztó dönt a vásárlás e formája mellett, és rendel terméket, vagy igényel szolgáltatást az internet segítségével. A számítógép előtt ülve megrendelni a kiszemelt terméket valóban kényelmes, és sokszor még pénzt is megspórolhatunk vele. Ha a megrendelt termék mégsem tetszik, akkor tizennégy naptári napon belül elállhatunk a szerződéstől. A fogyasztót internetes vásárlás esetén indoklás nélküli elállási jog illet meg, amit néhány kivételtől eltekintve minden esetben gyakorolhat. A kockázatok között szerepel, hogy nem tudunk megbizonyosodni, hogy a termékről állított tulajdonságok ténylegesen megfelelnek-e a valóságnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában