miserend

2021.04.01. 10:20

Kevés és részleges szertartás várható húsvétkor

Wessely Gábor

Forrás: Shutterstock

Lesznek-e húsvéti szertartások? Vegyes a kép. Egyházi vezetőket kérdeztünk a részletekről. Felföldi László pécsi püspök arról adott tájékoztatást, hogy a katolikusoknál, ebben az egyházmegyében (Baranya és Tolna), minden a szokott menetrend szerint történik, a járvány­ügyi szabályok betartása – maszkviselés, távolságtartás – mellett. Helyben a plébánosok dönthetnek úgy, hogy nem mennek ki a fíliákba húsvéti misét celebrálni, de elvileg kimehetnek, és a nagypénteki körmenet megtartásának sincs akadálya, pláne szabadtéren. (A legtöbb paphoz több település tartozik.)

A reformátusoknál viszont teljes a tiltás. A Dunaszentgyörgyön szolgáló esperes, Rácz József szavait idézve: „Be vagyunk gombolkozva”. Tolna megyében 31 gyülekezetük működik. A zsinat elnökségi főtanácsának útmutatása szerint megtartják ugyan az ünnepi istentiszteleteket, de a hívők személyes jelenléte nélkül. Felveszik, és a neten elérhetővé teszik. Annyi engedmény van, hogy a felvételnél néhányan, nyolcan-tízen jelen lehetnek a templomban. A helyi alkalmak rögzítésén túl arról is gondoskodnak, hogy informálják az érintetteket a központi, a tévében látható református istentiszteletek időpontjáról.

Az evangélikusok esperese, Aradi András, Bonyhádon szolgál. Náluk az a szabály a püspöki tanács körlevelének megfelelően, hogy lehetőleg ne rendezzék meg a húsvéti istentiszteletet, ám ahol kis létszámú a közösség, ott, az óvintézkedések betartásával, együtt lehetnek. Tolna megye 14 evangélikus gyülekezete közül várhatóan hétnél tartanak rövidített szertartást, éneklés és úrvacsora nélkül. Értelemszerűen a hajnali virrasztás is elmarad, a kijárási tilalom miatt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában