MOL Mester-M Díj

2021.04.16. 17:30

Harsányi Mária és Nagy István a Tolna megyei kitüntetett

Harsányi Mária, az Atomerőmű KSC Szekszárd edzője, valamint Nagy István, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kémia, fizika és néprajz szakos tanára munkásságát ismerték el idén MOL Mester-M Díjjal.

Berg Sándor

MOL Mester-M Díj átadása (Fotó: Makovics Kornél)

Fotó: Makovics Kornél

A 2006-ban létrejött MOL Alapítvány minden évben az ország tíz olyan tanárának és edzőjének ítélik oda a MOL Mester-M Díjat, akik kiemelkedő figyelmet fordítottak eddigi pályafutásuk során a fiatal tehetségekre. Az elismerés idén az eddigieknél is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a koronavírus-járvány okozta helyzetben az említett pályát választóknak oktatásba fektetett energiája még inkább felértékelődött, munkájuk elismerése különösen fontos.

Harsányi Máriát több évtizedes utánpótlásnevelő tevékenységét 2018-ban megyei Príma Díjjal, a megyeszékhely önkormányzata pedig 2019-ben „Szekszárd büszkesége” címmel ismerte el. Keze alatt nevelkedett több olyan játékos, akik örökre beírták magukat a sportág hazai történetébe. Ilyen például Studer Ágnes, a magyar nemzeti csapat első számú irányítója vagy Bálint Réka, aki szintén a felnőtt válogatott tagja.

Harsányi Mária kosárlabdaedző

„Váratlanul ért az elismerés, de egyben hatalmas megtiszteltetés is, hogy a negyvenhét edzőjelölt és három díjazott között ott az én nevem is. Későn, tizennégy évesen kezdtem a játékot, de korán, már tizenhét évesen csapatot kaptam. Az edzőimtől emberséget, nagy munkabírást kaptam, amit továbbvittem pályafutásomban. Amíg az egészségem engedi, hogy ugyanezen a hőfokon dolgozhassak, addig fogom ezt csinálom” – fogalmazott Harsányi Mária, akinek éremkollekciójából már csak egy junior bajnoki cím hiányzik. Mint mondta, a mostani keret alkalmas lehet erre.

Nagy István már diákkorában tudta, hogy erre a pályára született. Számos tanítványából lett orvos, tanár, kutató és mérnök. Négy éve a „Magyar Kémiaoktatásért” díjjal ismerte el őt a Richter Gedeon Alapítvány, de munkásságát a Curie Alapítvány és a Kutató Diákok Szövetsége is elismerte, míg diákjai kiváló eredményeket érnek el országos és nemzetközi versenyeken.

„Azt gondolom, hogy a diák teljesen mindegy, milyen pályát választ, csak azt, amivel foglalkozik, azt szeresse és jól csinálja. Ha valaki nagyon jól teszi azt, amit, arra úgyis szükség van. Nem hiszek abban, hogy a tehetség el tud veszni. Nincs szerintem olyan, hogy a gyerek ehhez ért, de ahhoz nem. A tanár feladata, hogy kiszűrje, a diák akar-e, teszem azt, kémiával továbbtanulni, mert akkor más felkészült kap. Ha tehetséges volt kémiából, de ez nem bontakozik ki, akkor az ki fog bontakozni másból. A legfontosabb, hogy egy egészséges személyiséget neveljünk” – vallja Nagy István, aki 34 éve tanít.

A MOL Alapítvány a 2020. évi jelöltek közül oklevéllel ismerte el Barocsai Zoltánt, az I. Béla Gimnázium és Gruber Lászlót, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajztanárát.

Borítóképünkön: a két díjazott Szekszárdon, a KPVK Campuson vehette át az elismerést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában