Tizmilliók a kerékpársportért

2021.04.21. 16:00

Pályázat nyomán megújul Szekszárdon a pumpapálya

Szepesi László

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Valamikor a sportcsarnok mellett volt egy extrémsport-pálya, amely a strandfürdő, uszoda építése miatt később megszűnt, kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Ennek pótlására pályázott a város immár második alkalommal, de ezúttal sikeresen egy másik pálya megépítésére, a meglévő korszerűsítésére a Baka István Általános Iskola mellett, a Május 1. utcában.

Ott ugyanis már korábban, társadalmi munkában kialakítottak előbb egy dirt pályát, majd mellette a Fanatix Mountain Bike Club tagjai a sportcsarnok segítségével megépítettek az úgynevezett pumptracket, magyarul pumpapályát. Azon a súlypont folyamatos áthelyezésével lehet a kanyarokat és a buckákat kihasználva végigmenni, anélkül, hogy a kerékpárt hajtanák.

Ez már országos verseny helyszíne is volt. Ám a használattól, meg az időjárás viszontagságai miatt, a folyamatos karbantartás, alakítgatás ellenére sem volt mindig megfelelő. Ezért tavaly, az Éljen Szekszárd frakció kezdeményezésére a megyeszékhely önkormányzata pályázott, hogy 12 millió forintból időtállóbb, korszerű, szilárd burkolatúvá lehessen tenni a pályát. Akkor ez a pályázat sikertelen maradt. A pandémia alatt a város újabb pályázattal fordult a Miniszterelnökséghez, s most több tízmilliót kapott Szekszárd, amely már a pálya megépítése címen szerepel is a költségvetésben. Így a város ismét a kerékpársport egyik országos központja lehet, hiszen korábban gyakoriak voltak itt a hazai és nemzetközi szintű különféle bicikliversenyek.

A leendő aszfaltburkolattal ellátott pálya helyszíne lehet ismét versenyeknek, edzéseknek, s a nemrég átadott Generációk parkjával együtt újabb kikapcsolódási lehetőséget ad a fiataloknak, mondta Ács Rezső.

Az extrém kerékpárpálya tervei már korábban elkészültek, azokat már csak aktualizálni kell, a nyár elején kiírják a kivitelezésre is a pályázatot, s a szándék szerint helyi vállalkozók munkája nyomán még az idén ismét sportolhatnak ott a fiatalok.

Borítóképünk archív felvétel, egy korábbi kerékpárversenyen készült

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában