visszatekintés

2021.04.27. 15:30

TBC-vel fertőzött hörcsögöket loptak a megyei kórházból

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Forrás: Archív

60 ÉVE „ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének az új uzdi Sió-hidat. A 2,3 millió forintos költséggel épült új híd, amely közlekedési szempontból is fontos szerepet tölt be, nagy könnyebbséget jelent az uzdi szövetkezeti gazdáknak, akik eddig csak 6-8 kilométeres kerülővel tudták megközelíteni földjeiket.”

60 ÉVE „névadó ünnepélyt tartottak a palánki mezőgazdasági technikumban. A technikumot és a kollégiumot Csapó Dánielről nevezték el. Csapó Dániel a múlt század híres mezőgazdasági szakírója és mintagazdája volt. Tengelicen volt a gazdasága. Nagy érdemeket szerzett a selyemhernyó-tenyésztés és a juhászat meghonosításában.”

50 ÉVE kezdődött meg a Tolna megyei Idegenforgalmi Hivatal kirándulóhajójának építése. „A 44 személyes kishajó teste már elkészült a MAHART siófoki üzemében. A turistahajó a Gemenc nevet kapja, s Esztergomtól a Gemenci erdőig és Vaskapuig szállítja majd nyaranként a turistakirándulások résztvevőit.”

50 ÉVE megdöbbentő felfedezést tettek a megyei kórház kísérleti telepén. „A kísérleti célokat szolgáló tengerimalac-állományából eltűnt három darab. A zsákmány nem nagy értékű, de annál veszélyesebb. Az ellopott állátok ugyanis tbc-vel vannak megfertőzve és igen könnyen megfertőzhetik azt, aki érintkezésbe kerül velük.”

50 ÉVE Pécsett, a megyék közötti ifjúsági labdarúgó-válogatottak mérkőzésén Tolna megye csapata „ritkán látható enervált, lelkesedés nélküli játék után” súlyos 7:1 arányú vereséget szenvedett a Somogy megyeiektől.

35 ÉVE befejezéséhez közeledett Bátaszéken a gázprogram első üteme. „Az újtelepi részen négy kilométer hosszan 230 lakásba kötötték be a vezetéket, emellett közületi épületék is gázt kapták a 15 millió forintos beruházás részeként.”

35 ÉVE „a Decsi Egvetértés téesz Commodore 64 típusú számítógépet, és a hozzá csatlakozó Joystick típusú magnót vásárolt a decsi általános iskolának, ezzel is segíteni kívánják a számítástechnikai oktatási program megvalósítását.”

35 ÉVE „a Szekszárdi Babits Mihály Művelődési Központ színháztermében 14 gyermeknéptánc-csoport közreműködésével került sor a kétévente megrendezett úttörő-seregszemle megyei bemutatójára. A legnagyobb sikert a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes aratta. Így ők képviselik megyénket az országos bemutatón.”

25 ÉVE Szecsuán kínai tartomány képviselői Szekszárdon, a megyei önkormányzat vezetőivel tárgyaltak. „Tian Ru Yi, a négyfős küldöttség vezetője elmondta, hogy látogatásuk célja a kapcsolatok elmélyítése, a gazdasági együttműködés kialakítása.”

25 ÉVE a pörbölyi erdőben rendezte meg a MEOE Németvizsla Klubja a nehezített vércsapa világkupát. „A Világgyőztes CACT címet 54 ponttal a szekszárdi Klemm József szerezte meg, Méregkeverői Hanna kutyájával.”

Borítóképünkön a Pörbölyön rendezett világkupa résztvevői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában