végre?

2021.05.12. 19:00

A szekszárdi önkormányzat fellép a hangágyúk használata ellen

TEOL

Fotó: Shutterstock

Mint arról mi is írtunk, az utóbbi időben esténként tűzijáték zajára emlékeztető dörrenések voltak hallhatók Szekszárd határában (is). Ennek oka, hogy a környékbeli gazdák úgynevezett hangágyúkkal védik a még ki nem csírázott kukoricavetést a vadaktól. Az erős hanghatás viszont nemcsak a vaddisznókat zavarja, hanem a környező lakosságot is. A polgármesteri hivatalhoz számos bejelentés érkezett ezzel kapcsolatban, és Máté Péter önkormányzati képviselő is kérte a hivatalt, hogy tegyen a zaj ellen.

A polgármesteri hivatal ebben az esetben nem rendelkezik hatáskörrel, így megtiltani sem tudja a hangágyúk használatát. Sőt, a vadászatról szóló törvény kifejezetten előírja a földhasználónak, hogy tegyen meg mindent a vadkár elhárítása érdekében, és ennek keretében zajjal járó tevékenységet is végezhet.

A polgármesteri hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatósága első körben megkereste a Tolna Megyei Kormányhivatal Vadászati, Halászati és Földművelésügyi Osztályát, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a gázágyú használatához semmiféle engedélyt nem szükséges beszereznie annak, aki ezt használni szeretné.

Ezt követően a kormányhivatal környezetvédelmi osztályával vették fel a kapcsolatot, ahol jelezték, hogy hozzájuk is több közérdekű bejelentés érkezett hangágyúval kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint a főszabály az lenne, hogy a hangágyú csak akkor üzemeltethető, ha a zajvédelmi területeken a határértékeknek megfelel, különben működésbe se helyezhetnék. Az osztályvezető elmondása szerint felkeresik azokat a helyeket, ahol kint lehetnek ezek az ágyúk, hogy megtudják kik üzemeltetik őket. A tavalyi tapasztalat kilencven százalékban az volt, hogy amikor a hangágyú üzemeltetőjét tájékoztatták a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdésben foglaltakról, miszerint a kijelölt környezetvédelmi hatóság a zajvédelmi követelmények ellenőrzése érdekében mérést, számítást, vizsgálatot végezhet vagy végeztethet, illetve mérés, számítás végzésére kötelezheti a zajforrás üzemeltetőjét, akkor inkább leszerelték, és nem üzemeltették tovább a hangágyukat.

Gyurkovics János alpolgármester az ügyben felvette a kapcsolatot az Aranyfürt Vadásztárssággal. Megegyeztek, hogy a vadászok megerősítik az éjszakai őrszolgálatot, hogy ne legyen szükség a hangágyúk használatára. Ennek köszönhetően az egyik környékbeli gazdával is sikerült megbeszélni, hogy nem használja tovább az eszközt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a durrogás befejeződik, de remélhetőleg kevesebb lesz – írja a Szekszárd.hu.

Szakértők szerint ekkora hanghatás egyébként indokolatlan. A földeken jóval kisebb hangerő mellett is sikeresen elriaszthatók a vadak. A védekezés még nagyjából tíz napig szükséges a földeken, utána a kukorica csíra akkora lesz, ami már nem érdekli a vaddisznót, teszik hozzá a város honlapján.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában