Virágzás

2021.05.15. 16:10

Hiánycikk lehet az idén az akácméz

Teljes virágzásban van a repce, a galagonya, az almafák, a különböző gyógynövények, van dolguk a méheknek. Az akácerdők több mint 90 százaléka elfagyott a szélsőséges időjárás miatt, ezért idén hiánycikk lehet az akácméz.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Rudolf Józsefet, szekszárdi méhészt ezúttal is útközben értük utol, amikor Bácskába indult a kitelepített méheihez. Legutóbb akkor beszéltünk, amikor kezdődött a repce virágzása. Ezúttal az elmúlt hetek tapasztalatairól kérdeztem.

– Elégedett vagyok az eddigi eredménnyel – mondta a méhész. Hétfőn, kedden a ragyogó időben nagyon jó volt a hordás. A hét többi napján ugyan lehűlt az idő, de ha a hőmérséklet nem esik húsz fok alá, akkor még a szemerkélő esőben is gyűjtenek a méhek. Évek óta ugyanannak a Bács megyei gazdálkodónak a területére visszük a méheket, ismerjük egymást, megbízunk egymásban. A fiammal váltva őrizzük éjszaka is a kaptárakat. Egy lakókocsival és konténerrel telepedtünk ki Bácsalmás közelébe. Sajnos volt rá példa ismerőseim körében, hogy a nem őrzött méheket ellopták. Idén sajnos erre még inkább van esély, hiszen sok az üres kaptár, nagy volt a méhpusztulás.

Rudolf József elmondta, ők sem nagyon számítanak az akácra, éppen emiatt döntöttek úgy, hogy repcéből megpróbálnak sokat gyűjteni, hiszen ezt a mézet is keresik a vásárlók. A szakember úgy látja, az akácfák alsó – két méter magasságig – lévő részét érte inkább fagy, bíznak abban, hogy a fák felső részén nemcsak virág, hanem nektár is lesz.

Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke, szedresi méhész elmondta, neki nem sikerült jól a repceméz gyűjtése. Bár ők is találtak egy jónak látszó táblát, de a múlt heti lehűlést követően a méhek nem mentek vissza a repcére, helyette viszont egy nagyobb tábla galagonyát találtak. Talán a tartós szárazság volt az oka, annak, hogy a repce idén nem hozta a formáját, mondta a méhész. A galagonyaméznek viszont nagyon örült. A kaptárból csak úgy árad az ánizs­illat, mondta. A gyógyhatású mézre nagy a kereslet, bár még nem tudja, mennyit sikerül belőle összegyűjteniük a szorgos rovaroknak.

– Az idén kicsit elment a kedvem a méhészkedéstől, ennek az az oka, hogy legalább tíz tényezőből kilenc az, ami nem rajtam múlt. Az időjárás, a körülmények, a repce, az akác minősége, mind olyan, amit nem tudok befolyásolni. Hiába a szaktudás, a több évtizedes tapasztalat. Az akác is nagy talány, tíz nap múlva várható, hogy virágzik, majd ezt követően ha megpuhulnak a virágok, akkor kezdődhet meg a hordás. Sajnos vannak vidékek, ahol nagy a baj, megfázott, elfagyott a rügy. Két éve április 28-án már virágzott az akác, idén május 20-a után kezdődhet a gyűjtés. Ha találunk olyan erdőt, ahol lesz mit gyűjteni. Sokszor tele van a fa virággal, de ha nincs illata, akkor nektár sincs benne.

 

A tavalyi akácméz már elfogyott

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak. Ez idén viszont nem fog működni – mondta Bross Péter, az OMME elnöke több hírportálnak is. Szerinte a már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek. Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz – mondta. A piacokon áruló méhészek visszajelzései alapján a járvány több hulláma idején megnőtt az érdeklődés a magyar méz iránt, és emelkedett a mézfogyasztás a lakosság körében, de sajnos ez épp egy olyan évben történt, amikor rendkívül gyenge lett a termés. Az ágazat már évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, azzal, hogy az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában