házi ízek

2021.05.07. 14:00

Jól kifőzte, életforma lett a polgármester számára

Nemcsak vezeti Cikót, hanem kiváló szörpöket is készít. Az italból kaptak az iskolás gyerekek is. Semmi nem megy veszendőbe. Egészséges ételek-italok kerülnek az asztalra.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Bodza, akác, rózsa, zsálya, menta. Ebben a sorrendben sorakoznak az egységes, takaros csomagolású szörpök az asztalon, de nem valamely vegyesboltban, hanem Molnár Józsefné, Cikó polgármesterének konyhájában. Valamennyi saját keze munkáját dicséri. Jóllehet a tetszetős küllemet tekintve mintha az összeset egy kisüzem gyártotta volna. Majdhogynem erről is van szó. A település vezetője biztosít arról, hogy amit látok, csak egy része az egésznek. A szörpök mellett befőttet, lekvárt és savanyúságot is készít jelentős mennyiségben, felhasználva erdő-mező fogyasztható ajándékait.

– Már régóta ez a hobbim, sőt, ez több is annál, egyfajta életforma – folytatta a polgármester. – A szörpök egy részének alapanyagát az összegyűjtött és megszárított gyógynövények adják. A menta és a zsálya mellett a citromfű is ide tartozik. Bár a kész termékre a visszajelzések alapján lenne kereslet, értékesítéssel nem foglalkozom, időm sem lenne rá. Viszont korábban, a falunapokon mindig kiállítottam a termékeimet, azokat meg is lehetett kóstolni. Az iskolába is vittem szörpöket a gyerekeknek.

Molnár Józsefné ezt nem csak azért tette, hogy megédesítse a nebulók mindennapjait. A példaadás is vezette, érzékletesen bizonyítva azt, hogy a parlagon termő növények közül nagyon sok hasznos és használható emberi fogyasztás céljára. Csak egy kis odafigyelés kell az azonosításukhoz, és némi szorgalom, hogy lehajoljunk értük. Igaz, a feldolgozáshoz nem árt egy kis szakértelem és gyakorlat, de azért nincs szükség ördöngösségre.

– Például a lila virágú mezei zsályát vízzel, citrommal áztatom, majd kifőzöm, és így jutok el a rózsaszínű szörphöz, ilyen egyszerű – mondta. – Annak idején a nagyszüleimtől és az édesanyámtól lestem el a tudnivalókat. Ma már a világháló is rengeteg recept­tel és gyakorlati útmutatóval szolgál, magam is szívesen merítek onnan, új termékeket és ízeket előállítva.

Zöldség, gyümölcs a háztájiból

A befőttek, lekvárok alapanyaga már nem a határból, hanem zömében a családi birtokokról származik. A szülői, illetve saját földeken egyebek mellett barack, eper, málna és ribizli terem. Valamennyi gyümölcs elég gyorsan dunsztosüvegekben végzi. A paradicsomból ketchup, a paprikából pedig piros arany lesz a Molnár portán. – A polgármesteri munka mellett sem adtam fel ezt az említett, majdhogynem mindennapi időtöltést – jelentette ki a község vezetője. – Számomra ez a tevékenység meghatározó, és ez Cikón köztudott a helybeliek előtt. Azt is tudják rólam, illetve családomról, hogy nálunk nem vész kárba egyetlen szem gyümölcs vagy zöldség sem. Miután a terményeket nem a boltban szerzem be, onnan nem is hozom haza például a később tartós hulladékká váló nejlonzacskókat. A legnagyobb hozadékot azonban az jelenti, hogy nálunk, otthon tartósítószerek nélküli, természetes alapanyagokból származó, házi készítésű, egészséges finomságok kerülnek az asztalra.

Borítóképünkön: Molnár Józsefné a Gasztromegye-sorozatban is bemutatta termékeit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában