Hajdan

2021.05.25. 15:30

Lakossági támogatással nyílt cukrászda Kocsolán

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Fotó: TN-archív

60 ÉVE cukrászda nyílt Kocsolán. „A földműves-szövetkezeti cukrászda létrehozása 150 ezer forintba került. Az építéshez a lakosság harmincezer forint értékű részjegyvásárlással járult hozzá.”

60 ÉVE a szekszárdi városi művelődési házban zajlott le az Ünnepi Könyvhét megyei megnyitó ünnepsége. A tudósítás szerint „Mintegy háromszáz főnyi közönség előtt mondotta el megnyitó beszédét Szendi János, amelyben méltatta irodalmunk szép eredményeit, üdvözölte a megyénkbe látogató Thurzó Gábor és Cseres Tibor írókat.”

50 ÉVE „a lengyeli mezőgazdasági szakmunkásképző intézet háromszázötvennégy férőhelyes, zárt rendszerű, új szarvasmarhatelepének építkezésén nyolcmillió forint értékű munkát végzett a Dalmandi TÖVÁLL. A két istállóból, elkülönítőből, elletőből, borjúnevelőből, tejházból és a szükséges szociális létesítményekből álló telep nemcsak termelési célt szolgál majd, hanem az intézmény oktatási rendszerében is sarkalatos változást okoz.”

50 ÉVE jelent meg a következő hír a kakasdi Sebestyén Ádám könyvéről. „A bukovinai és andrásfalvi székelyek élete és története Madéfalvától napjainkig című, a Magyar Tudományos Akadémia legkülönbözőbb szakintézményeinek munkatársai – dr. Andrásfalvi Bertalan, dr. Diószegi Vilmos, dr. Benda Kálmán – által lektorált és a legmagasabbra értékelt könyv kiadását végül is a megyei tanács vállalta.”

35 ÉVE a Szekszárdi Húsipari Napok-rendezvénysorozaton „többek között a húsipar múltját bemutató kiállítás, különböző ruházati cikkek és gyermekjátékok vására, valamint kakasviadal fogadta az érdeklődőket. A külpolitikai fórum vendégeként. Vértes Éva, a Magyar Rádió munkatársa válaszolt a feltett kérdésekre. A Sörkertben neves színművészek műsorát tekinthette meg a közönség.”

35 ÉVE „első ízben rendezték meg Kölesden a faluból elszármazottak baráti találkozóját: mintegy százharmincan vettek részt a találkozón. A meghívottak az ország különböző pontjairól, Budapestről, Székesfehérvárról, Pécsről, Szegedről, Szekszárdról érkeztek, sőt, még külföldről, a Szovjetunióból is jött egy egykori kölesdi.”

35 ÉVE „Francisek Toncar nyugat-csehországi SZMT-titkár vezetésével csehszlovák szakszervezeti küldöttség érkezett megyénkbe. A vendégek, útban Szekszárdra, megtekintették a paksi új lakótelepet.”

25 ÉVE az 1914-ben Tamásiban született Cser László jezsuita szerzetes szülőhelyére látogatott. 1939-ben a rendtartomány észak-kínai missziójába ment, ahol többek közt hittant, latint, összehasonlító irodalomtudományt és újságírást tanított. 1949-től Kanadában, majd az Egyesült Államokban lelkipásztorkodott.

25 ÉVE a centenáriumi ünnepségsorozat alkalmából a Szekszárdi Garay János Gimnázium fizika szaktanterme – tisztelegve egykori nagy formátumú pedagógusa előtt – a Létay Menyhért-terem nevet kapta.

25 ÉVE az V. Paksi Sörfesztiválon a Duna Menti Szépségversenyen a legszebbnek talált ifjú hölgy a paksi Tokaji Nóra, a második Maráth Minea, a harmadik Osvárt Andrea.

Borítóképen: Tokaji Nóra udvarhölgyei Maráth Minea és Osvárt Andrea lettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában