lovas zarándoklat

2021.05.24. 11:30

„Ma lélekben együtt volt a világ magyarsága”

„Ma lélekben együtt volt a világ magyarsága Csíksomlyón. Az imaszalagok célba értek. Közel 50 kilométer lóháton. Csodálatos nap, rengeteg élmény. Köszönöm, hogy a részese lehettem!” – így összegezte a IV. Pünkösdi Lovas Zarándoklatot közösségi oldalán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Vizin Balázs

Fotó: Beküldött kép

A péntek reggel Tusnádfürdőről indult lovas zarándokok, többek között a Marosszékről és Udvarhelyszékről érkező lovas zarándokokkal kiegészülve, a csíkszeredai Kossuth Lajos utcán vonultak fel, ezt követően a megyei tanács épületének bejárata előtt köszöntötték őket a megye és a város elöljárói – tudósít a Székelyhon.ro hírportál.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a bizonytalanság és a reményvesztettség kátyújából jelenthet kiutat a zarándoklat felvállalása, az elmúlt időszak, noha mindannyiunkat próbára tett, közösségünk bizonyított, a kihívások ellenére is helytállt. Bár a szombati búcsú méretei – a járványügyi szabályok miatt – nem közelíthették meg terjedelemben azt, amit megszokhattunk 2019-ig, „mégis nyugodtan mondhatjuk, hogy a világ magyarsága a pünkösdöt itt ünnepelte velünk” – tette hozzá Potápi Árpád János.

Fotó: Beküldött képek

Felsorolta, hogy többek között imaszalagot küldött a csíksomlyói búcsúra a magyar diaszpóra tanács amerikai regionális elnöksége, de Dél-Amerikából, Kanadából, Ausztráliából, Nyugat-Európa régióiból, illetve a Kárpát-medencéből, a Felvidékről és Horvátországból is érkeztek. „2020 a nemzeti összetartozás éve volt, 2021 a nemzeti újrakezdésé, ez adhatja a számunkra a reménységet ahhoz, hogy a közösségeink még erősebbek, mint voltak, és a nemzetünk minden nehézség ellenére megerősödve jön ki a járványból – zárta beszédét az államtitkár.

Az eseményt követően a zarándokok elindultak a csíksomlyói kegyhelyre, ahol búcsús áldásban részesültek. A Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége és az Erdélyi Mária Út Egyesület által szervezett zarándoklat célja, hogy az idei esztendő sajátos, járvánnyal terhelt időszakában a lovasok eljuttassák a világban és a Kárpát-medencében élő magyar közösségek imaszándékait Csíksomlyóra – írta a Székelyhon.ro.

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/a-hithez-a-szuz-mariahoz-valo-ragaszkodast-hirdette-a-szonok-3719764/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában