megszólalhat az orgona

2021.05.21. 07:00

Már hangolják a sípokat Szekszárdon

Finisbe ért a belvárosi templom orgonájának helyreállítása. Mint megírtuk, az ország legnagyobb szakcége, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra végezte a munkát. A társaság tevékenységét irányító mester, Budavári Attila, ötven alkalmazottat és tanulót foglalkoztat.

W. G.

Fotó: a szerző felvétele

Főleg új orgonákat építenek – szállítottak már hangszert Portugáliától, Kínán át, az USA-ig mindenhova –, a felújítások másodlagosak, de fontosak a vállalkozás életében. Most, a szekszárdi rekonstrukcióval egy időben, Zalaegerszegen és Budapesten építenek új hangszert.

Az összeszerelés gyakorlatilag kész a tolnai megyeszékhelyen. Kezdődik a hangolás, amihez körülbelül egy hét szükséges. A feladatsor a burkolással, padlózással zárul. Összességében három hét múlva lesz ismét használható a Béla téri templom orgonája.

A munka nagyságát jellemzi, hogy sípból mintegy 1500-at kellett a felújítás után visszaépíteni (ezek egy része fém, egy része fa), a jégkrémpálca-vastagságú húzószálakból pedig körülbelül nyolcszáz méternyi fogyott el.

Borítóképünkön: Budavári Attila egy nagyobb és egy kisebb síppal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában