Megnyitott

2021.05.12. 10:30

Már látogatható a Tamási Dám Pont

Először láthatta a nagyközönség a Tamási Dám Pont kiállításait, és tapasztalhatta meg interaktív élményeit a hétvégén. A Tolna megyei látogatóközpontot ugyan már tavaly októberben átadták, de a járványügyi helyzet miatt az elmúlt fél évben zárva tartott.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Közleményben tájékoztatták lapunkat, hogy május hatodikától látogatható a Dám Pont, a tó partján és erdő szélén emelt ökoturisztikai látogatóközpont.

Környezete és külseje is mesés. A Tamási Parkerdő festői környezetébe szinte belesimul zsúpfedelével, favázas szerkezetével és terméskő borításával. Megannyi történetet árul el Tamási múltjáról és jelenéről, hagyományos módon és interaktív eszközökkel egyaránt. Körtornyában és az emeleti szinteken végigfutó kiállítás kultúrtörténeti, vadászati, természeti és néprajzi ismereteket felvonultató tárgyakkal, hozzájuk kötődő történetekkel van tele. A tárlat jelenből a múltba utaztat, majd onnan vissza a huszonegyedik századba. Eközben különböző tematikájú élménypontok fokozzák a látogatókban a kedvet a külső helyszínek felfedezésére, az ott kínált élmények személyes megélésére. A központban a látogatók például a következő kérdésekre kaphatnak választ: Miért a dámvad Tamási címerállata, és miért vívták ki az itt élő állatok a trófeáikkal a világ vadászainak figyelmét? Valóban ez volt az Eszterházy család birtokai közül az egyik gyöngyszem, ahova angol lordok vágytak? Hogyan zajlottak a pompás tizennyolcadik-tizenkilencedik századi vadászatok, amelyekre meghívást szerezni komoly kegynek számított hercegi, grófi és miniszteri körökben? Miért ihlette meg Jókai Mór pályatársát és írói vetélytársát, Vas Gerebent ez a vidék? Mi lapul a föld alatt, hogy Tamási gyógyfürdője messze földön híres? Mit öltöttek magukra a Kapos-Koppány menti sváb menyecskék, hogy a környék legtetszetősebbjei legyenek?

Az ökoturisztikai látogatóközpont kínálatában szerepelnek tematikus gyalog- és kerékpártúrák, idegenvezető kíséretével. Képet ad arról a Tamásiról is, amely a járványhelyzet alatt kihasználta és továbbfejlesztette azokat az adottságait, amelyek a hazai öko- és aktívturizmus egyik fontos szereplőjévé tehetik a Balatontól mindössze félórás autóútra fekvő települést.

Ajándékboltja a helyi termelők kézműves termékeit kínálja. Ezek mindegyike valamilyen módon a természetre, annak szeretetére és megóvására irányítja a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában