az orvos válaszol

2021.05.26. 15:30

Szükség van-e ismétlő oltásra?

TN

20200502 Balassagyarmat Kullancsos illusztráció A szabadban a kirándulóknak már leselkednek az apró, de annál nagyobb bajt okozó kullancsok. Az enyhe tél kedvezett annak, hogy elszaporodjanak a vérszívók. Fotó: Torjay Attila TA Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Torjay Attila

A kullancsok az évnek ebben a szakában igen aktívak, és mivel jelentős részük komoly betegségeket terjeszt, nem árt védekezni ellenük. Az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen van védőoltás. Egy apuka ezzel kapcsolatban kérdezte, hány alkalommal kell oltatni?

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni vakcináról van szó, amelyből az első évben két oltás szükséges. Ezeket egy-három hónap különbséggel kell beadni. Aztán egy, majd három, utána pedig öt év elteltével kell megismételni ezt az injekciót. Csakhogy erre már sokan nem emlékeznek. Pedig jó lenne, ha iskoláskorra, amikor már táborozni is járnak, a gyerekek megszereznék a védettséget. Nem egyszer előfordul, hogy van egy fellángolás a szülőkben, amikor beadatják az első oltást, aztán a dolog „elfelejtődik” – tapasztalja a gyermekháziorvos.

A kullancsok által terjesztett másik betegség a Lyme-­kór. Ez baktérium útján terjed, és nincs ellene védőoltás, ugyanakkor antibiotikummal kezelhető. A betegségre utaló jel, ha a csípés helyén céltáblához hasonló pirosodás jelentkezik. Ilyenkor minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Nem szabad krémezni Fotó: Torjay Attila / MW

A kullancskivételnél általános elv, hogy nem szabad bezsírozni vagy krémezni, piszkálni és ingerelni a vérszívót. Ha ugyanis olajos anyaggal kenik be, elkezd fuldokolni, és lényegében behányja az emberbe vagy az állatba a fertőző anyagot. Csipesszel el lehet kapni a fejét, és az óramutató járásával ellentétesen csavarva lehet kihúzni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában