szolidaritást vállalnak

2021.05.07. 15:30

Tolna megye is kiáll a kisebbségek ügye mellett

Kiállnak a magyarok az Európában élő kisebbségekért – határozott erről mind az Ország­gyűlés, mind a megyei önkormányzatok, köztük a Tolna megyei is.

T. R.

Forrás: Shutterstock

A parlamenti döntést széleskörű támogatás övezte, hiszen a megyék sorra emelték fel hangjukat az Európai Bizottság – többek közt magyar – kisebbségeket cserben hagyó közleményével szemben. Pedig a „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezést az Európai Parlament is támogatta.

A sokszínű Európáért kezdeményezett – és sikerrel zárult – aláírásgyűjtés a nyelvi és kulturális értékeket helyezte a középpontba. Nem is meglepő, hogy a Bizottság januárban kiadott közleménye felháborodást keltett, hiszen a Minority SafePack-ben az uniós lakosság mintegy tíz százaléka érintett.

A megyei önkormányzatok az ügy élére álltak, és a szolidaritás jegyében születtek meg a döntések országszerte.

Tolna megye úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat elkötelezett mind a kisebbségek, mind a helyi értékek, mind pedig a határokon átnyúló együttműködési és testvérkapcsolatok iránt. Annál is inkább, hogy Hargita megyével 2018-ban köttetett egy partnerségi megállapodás, amelyet vehetünk akár kinyilatkoztatásnak is egymás érdekeinek kölcsönösen történő támogatását illetően.

A honatyák közül Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár közösségi médiafelületén tudatta: kiállunk a külhoni magyar közösségek mellett, s erről parlamenti határozat is született.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában