Dombóvár

2021.05.07. 17:30

Új alapokon a civil és a sportszövetség

Dombóváron jelenleg közel száz egyesületet, alapítványt tartanak nyilván, évtizedek óta aktív a civil élet a városban. A korábbi Civil Fórum működését új alapokra helyezte a jelenlegi városvezetés.

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

– Az egyesületekkel való együttműködést és a támogatásukat is újragondoltuk és célszerűnek tartottuk, hogy a sportszervezeteket válasszuk teljesen külön a többi civil szervezettől – emelte ki Pintér Szilárd polgármester. – Így alakult meg a sportszövetség huszonnégy és a civil szövetség negyvennégy szervezettel. Mindkettő külön-külön öt fős elnökséggel működik a dombóvári képviselő-testület által meghatározott szabályok és irányvonalak mentén. Elmondható, hogy az egyesületek többsége aktív szerepet kíván vállalni a civil életben.

Egyik szövetség sem bejegyzett szervezet, működésüket külön szabályzat határozza meg, melyet a szövetségekbe bejelentkező civil egyesületek elfogadtak. A sportszövetség elnökségi feladatait az öt legnagyobb sportszervezet egy-egy delegált tagja osztja meg egymás között. Megalakulásukkor megválasztották az elnököt és alelnököt: előbbi tisztet Szabó Csaba, a Dombóvári Karate Suli vezetője tölti be három évig, helyettese az atlétikai utánpótlás-nevelésben kiemelkedő szerepet betöltő DOVASE elnöke, Ingula Tamás. További elnökségi tagok Halmai Balázs, a Dombóvári Kosárlabda Suli KE vezetőedzője, Zemán Zoltán, a Dombóvári Sportiskola elnöke és Ács Dezső, a Dombóvári Futball Club elnökségi tagja.

Az elmúlt hetekben már két alkalommal üléseztek és az idei évtől 40 milliós sportkeret, valamint a Buzánszky Jenő-ösztöndíj elosztásáról döntöttek. Az ösztöndíj esetében 15 kiemelkedő sportoló támogatható évente. A Sportszövetség elnöksége és Pintér Szilárd polgármester egyetértettek abban: mindenképpen örömteli, hogy ilyen nagy számú, az utánpótlásban válogatott szintű sportoló felel meg a városban a feltételeknek és javasolták, hogy öt atléta, két kosárlabdázó, egy öttusázó, öt úszó és nyolc karatés kapja meg a támogatást. Az április 30-i testületi döntés értelmében mind a 21 pályázó negyedévente 25000 forint támogatásban részesül.

A civil szervezetek szövetsége április 29-én alakult meg. Az elnökségi tagok döntése értelmében az elnöki feladatokat Hosszú Sándor, a tavalyi civildíjas Viharmadár Önkéntes Mentő Egyesület vezetője látja el. Az alelnöki posztra Gábor Zoltánt, a Dombóvári Városi Horgász Egyesület delegált képviselőjét szavazták meg. A további elnökségi tagok: Polónyi Csilla a Dombóvár Mentő Alapítvány, Széll Mihályné az Alkony-Támasz Alapítvány és Jánosi Emőke a Dombóvári Székely Kör képviseletében.

Az ez évtől felemelt, négymilliós keret felosztására tettek javaslatot a beérkezett tizenkilenc pályázati igény megismerése után. Az önkormányzat támogatásával az idei évben elsősorban kisebb kulturális programokat, kirándulásokat tudnak megvalósítani a helyi civilek.

– Jó érzés, hogy a civilek tenni akarása találkozik az önkormányzat vezetése által is vallott alapértékekkel, a szolidaritással, az egymás iránti megbecsülés kifejezésével – emelte ki az esemény alkalmával Tóth Zoltán önkormányzati képviselő, civil tanácsnok.

Borítóképünk: A negyvennégy szervezetből létrejött civil szövetség elnökségének megalakulása. Balra Pintér Szilárd polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában