kemény próba

2021.05.20. 19:10

Van mit ünnepelniük a háziorvosoknak Tolnában

A Családorvosok Világszervezete 2010-ben május 19-ét a Családorvosok Világnapjának nyilvánította. Ez a nap ma még nem ünnep úgy, mint például az anyák napja, vagy mint volt hajdan a bányásznap. Pedig őket, ahogy mi hívjuk, a háziorvosokat, idén igazán megünnepelhetnénk, mert nem akármilyen időszakot hagytak maguk mögött.

Sz. L.

Fotó: A szerző fotója

Ez az elmúlt május óta eltelt esztendő próbatétel volt számukra is. A frontvonalban dolgoztak. Több évszázad óta nem adott ennyi munkát a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak a járvány. A megyében a több mint másfél száz háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisban dolgozók kivették részüket az oltás szervezéséből, beadásából.

A megye – mondta dr. Papp Zoltán, a háziorvosok megyei kollegiális vezetője – az első öt között van a beoltottak arányát illetően. Pedig az oltás mellett a tesztelés, a karanténban lévők állapotának nyomon követése, az egyre több poszt-covidos beteg gondozása, s természetesen a klasszikus, hagyományos háziorvosi tevékenység ellátása is feladatuk.

Sok év óta szakmai és társadalmi igény is a korszerűsödő technika adta telemedicinális eszközök, a távkonzultáció terjedése, ennek most a Covid-19 pandémia egy erőteljes lökést adott. Ez segítette a nehéz időszakban a háziorvosok munkáját, ám ennek ellenére a járvány idején a korábbinál jóval több volt az orvos-beteg találkozás. Van tehát miért ünnepelni a háziorvosokat.

Borítóképünkön Dr. Papp Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában