Magyar Falu Program

2021.06.03. 20:00

A falusi életminőség folyamatos emelése a cél

Tolna megyei kistelepülések, falvak polgármestereivel találkozott csütörtökön Szekszárdon Gyopáros Alpár, a Modern Településekért felelős kormánybiztos azzal a céllal, hogy a Magyar Falu Program múltjáról, jelenéről és jövőjéről egyeztessen.

Gazsó Rita

Fotó: Kiss Albert

A kormánybiztos arról tájékoztatott, hogy az elmúlt két évben Tolna megyébe több mint ötmilliárdos pályázati támogatás érkezett. A Magyar Falu Program alapvető célja a drasztikus népességfogyás megállítása, olyan életminőség megteremtése a falvakban, amely legalább az alapszolgáltatások szintjén vetekszik a városok életminőségével – emelte ki a kormánybiztos a csütörtöki találkozó előtti sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett, hogy a Magyar Falu Program 2018-as bejelentését követő országjárás során a kistelepülések, egyházközösségek vezetőivel, civil szervezetek tagjaival, olykor közmeghallgatások keretében magukkal a falvak lakóival találkozva alakították ki a programot. Ezúttal Horváth Istvánnak, a térség országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett Szekszárdra, hogy a megyében érintett tizennégy település vezetőjével egyeztessen.

A kormánybiztos beszámolt róla, hogy a program keretében 2019-től pályázati rendszer indult el, amely jellemzően a helyi, kisebb, de fontos fejlesztéseket célozza meg. Két év alatt 12 ezer nyertes pályázat született, erre összesen több mint 130 milliárd forintos támogatást osztottak ki – tette hozzá.

Gyopáros Alpár kormánybiztos
Fotó: Kiss Albert

Ebből Tolna megyét érintően 421 nyertes pályázatot hirdettek ki, amelyből 5,3 milliárd forint értékben érkezett támogatás a térségbe. A legnépszerűbbek a kisebb összegű pályázati lehetőségek voltak, így az orvosi eszközbeszerzésre, óvodaudvarok, közterületi játszóterek felújítására, utak, járdák, épületek felújítására nyújtott források.

Horváth István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a jövőbeni tervezhetőség szempontjából fontos, hogy a kormánynak legyen visszajelzése a programmal kapcsolatos tapasztalatokról. A találkozó céljaként kiemelte, elengedhetetlen hogy, hogy olyanfajta térségi konszenzus alakuljon ki a településvezetők között, amelynek segítségével az ide kerülő forrást a leghatékonyabban tudják felhasználni.

Borítóképünk: Gyopáros Alpár kormánybiztos Horváth István országgyűlési képviselő meghívására érkezett Szekszárdra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában