találkozó

2021.06.20. 17:00

A honismerők képet kaptak két közösség történetéről

A tavaly augusztusi közgyűlés óta csak az interneten osztották meg anyagaikat, kutatási eredményeiket egymással. Most érkezett el az idő arra, hogy megvalósuljon a XXI. megyei találkozó.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Már nagyon várták a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tagjai a személyes találkozót. A sorban a XXI. rendezvénynek szombaton Kismányok adott otthont.

Az érkező vendégeket a Kismányoki Aprónépek Gyermek Tánccsoport bemutatója fogadta. Illés Tiborné, a csoport vezetője elmondta, hogy a fiatalok öt éve táncolnak együtt. Bőte István, a község polgármestere tartott üdvözlő beszédet, majd bemutatta a település történetét, szólt a székelyek és a németek együttéléséről. Ezt követően dr. Gesztesi Enikő köszöntötte a tagságot. Az egyesület elnöke beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, híreiről, a következő hónapok terveiről. Mint mondta, lesz felnőtt és ifjúsági akadémia, tervezik az őszi, megyei tisztújító közgyűlést és találkozót Szedres helyszínnel. A pandémia miatt tavaly az egyesület nem tudott megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról, ez most megtörtént, gondolatait az elnök adta közre. Az ünnepi beszéd elhangzása után az egyesület tagjai Bognár Cecil Gyula tárogató muzsikája mellett elhelyezték koszorújukat a falu Kettős Keresztjénél.

Ezután a székely és a német közösség vette át a házigazda szerepét. Az egyesület tagjai ellátogattak a katolikus templomba, ahol Orbán Jánosné részletesen ismertette a templomépítés küzdelmes történelmét. A résztvevők a Székely Porta szépségeibe Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke kalauzolásával tekinthettek be. A székely történelem megismerése után a vendégek a németség kultúrájába nyerhettek bepillantást. Simon Lászlóné, a Kismányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Német Tájháznál személyes családi történetek révén elevenítette fel a németek sorsát, kiűzetésük emberi tragédiáit. Végül az evangélikus templom két évszázados története tárult a tagság elé, a német önkormányzat segítője, Becker Tamás közreműködésével. A két templomban katolikus és német énekek szólaltak meg orgonán.

– Emberileg és szakmailag egyaránt sikeres napot zártunk – adott értékelést dr. Gesztesi Enikő. – Jó volt újra együtt lenni, a falu a találkozó kiváló házigazdájának bizonyult.

Nemrég megjelent könyvekbe is betekinthettek

A község önkormányzata ízes babgulyással lepte meg a honismerőket. Jó hangulat, finom ételek, sütemények, a tagság borai – mindezek tették kellemessé a találkozást. A közösen elfogyasztott ebéd után könyvbemutatók, visszaemlékezések, hozzászólások, ismertetők követték egymást a tagtársak tolmácsolásában. Szabadi Mihály bemutatta legújabb, tizedikként megjelent, Fonóház című novelláskötetét. Zsámboki Árpád, a Honsimereti Szövetség alelnöke, tagtárs ismertette a Nagy István egyesületi tag által szerkesztett, a Bukovinai Székelyek Nyomában címmel megjelent konferencia és tanulmánykötetet. Rillné Csapó Etelka a húsz éve meghalt, Hőgyész monográfiát megírt prépostról, Várnagy Antalról emlékezett meg. Dr. Vizi Márta régész főmuzeológus a Wosinsky Mór Megyei Múzeum épületének történetét kutatja, az eddigi eredményekről számolt be. Végül Baltaváriné Joó Mária és Baltavári István a Tolna megyei kálváriákról, mint különleges szakrális emlékekről készített fotóalbumukat tárta a résztvevők elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában