Nemzeti újrakezdés program

2021.06.28. 20:00

A külhoni magyarok is visszakaphatják életerejüket

A járvány után végre ismét sor kerülhet jelentős rendezvények megtartására – mondta Potápi Árpád János hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, amelyen a Nemzeti újrakezdés program második pályázati kiírását ismertette.

Vizin Balázs

Forrás: MW

Fotó: MTI/MTVA

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a pályázatok kiírásával a kormány célja, hogy a külhoni magyar közösségek visszakapják életerejüket és lendületüket. Magyarország kormánya 2011-től biztosítja a külhoni magyar szervezetek működésének, fejlesztésének, eszközbeszerzésének, illetve rendezvényeinek és programjainak pályázati támogatását.

Potápi Árpád János kifejtette: 2021 a nemzeti újrakezdés éve, így a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat és pályázati kiírásokat az idén egyesítették. A Nemzeti újrakezdés programban hat – oktatási, kulturális, egyházi, sport, valamint ifjúsági, cserkész- és közösségi, illetve diaszpóra – alprogram szerepel.

A pályázat teljes támogatási keretösszege 500 millió forint. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet. A pályázatok benyújtására 2021. június 28-tól július 30. 14.00 óráig elektronikus formában van lehetőség a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén – ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy a pályázat keretében támogatott programokat és rendezvényeket a kedvezményezetteknek 2021. július 1. és 2021. december 31. között kell megvalósítaniuk.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, a járványhelyzetre való tekintettel a programok és rendezvények során a szervezőknek fokozott figyelemmel kell lenniük a megvalósítás helyszínén érvényben lévő hatályos szabályok betartására. Arról is beszélt, hogy a 2021. április 15-én közzétett 1,5 milliárd forint keretösszegű Nemzeti újrakezdés program első pályázati körében a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek működésére, fejlesztésére és eszközbeszerzésének megvalósítására nyújthattak be pályázatot 300 000 és 5 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra.

A felhívás sikerét bizonyítja, hogy a május 14-i határidőig közel 3200 pályázat érkezett be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez. Ezek feldolgozása megtörtént, a döntéshozatalra várhatóan július közepén kerül sor – tudósít a Magyar Nemzet.

Borítóképünk: Potápi Árpád János államtitkár jelentette be a pályázati felhívás részleteit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában