az államtitkár videóüzenete

2021.06.05. 13:00

„Ez a nap a határokon átívelő összetartozásé”

Vizin Balázs

Fotó: Beküldött kép

Videóüzenetben köszöntötte a „Tiszán innen, Tengereken túl – Lelkem, érzésem örökséget kapott” zenés-prózai emlékműsor szervezőit és leendő nézőit Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megköszönte a Dél-Kaliforniai Magyar Örökség Alapítvány, az Extra Hungariam Alapítvány és a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének szervezőmunkáját, amelynek eredményeként egy színvonalas produkció jött létre a trianoni békediktátum 101. évfordulója, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

– Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket az utóbbi időszakban már megszokottá vált virtuális térben, nemzetünk összetartozásának napján – kezdte Potápi Árpád János. – A gyalázatos trianoni békediktátum során a győztes hatalmak velünk, magyarokkal ásatták meg saját sírunkat. Megcsonkították nemzetünket, szétszabdaltak családokat és rokonokat, minden harmadik magyar a határon túlra került. Ma, száz év elteltével azonban mégis itt vagyunk, Közép-Európa egyik legerősebb nemzeteként. Nincs még egy olyan nép, amely hozzánk hasonló csonkítást túlélt volna, mi mégis túléltük, megmaradtunk és ma erősebbek vagyunk, mint valaha. A magyar közösségek Kanadától Clevelanden át Székelyudvarhelyig büszkén őrzik identitásukat, nyelvüket és kultúrájukat. Köszönet ezért Önöknek! – hangsúlyozta az államtitkár.

– Bár ma nem vérrel és vassal kell megvívnunk csatáinkat – folytatta –, az elmúlt időszak mégis soha nem látott kihívásokkal állított szembe bennünket. Ma egy láthatatlan ellenséggel, a világjárvánnyal kell megküzdenünk, azonban a mögöttünk álló egy esztendő és ez a mai alkalom is világosan jelzi, hogy a magyarság ebben a nehéz helyzetben is képes az összefogásra. Ma egymástól több ezer kilométerre, de mégis együtt emlékezünk. Hálásan köszönöm ezt mindannyiuknak! Kívánom, hogy ez a nap legyen mindannyiunk számára az emlékezésé és a határokon átívelő összetartozásé. Idézzük fel közösen történelmünk eseményeit, és erősödjünk együtt magyarságunkban. Legyenek ebben segítségünkre tehetséges művészeink és remek előadásaik. Meghitt és méltó emlékezést kívánok! – tette hozzá Potápi Árpád János.

Potápi Árpád János videóüzenete június 5-én lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában