vis maior esemény

2021.06.24. 11:30

Gödör szélére kerültek egy ozorai utca lakói

Lapunktól kért segítséget egy német olvasónk, aki 2003 óta él Ozorán feleségével. A múlt év augusztusában csőtörés történt az utcájukban, amelyet a szolgáltató megjavított, ám a munkálatok közben a kotrógépe behajtott az utca túloldalán lévő szomszédjuk területére, és a gép alatt beomlott a föld. A kotrógép ki tudott jönni a gödörből, de az így létrejött állapotot nem állították megfelelően helyre.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Jó nagy gödör csúfította az ozorai Petőfi utcát sokáig, a bemélyedés egy csőtörés nyomán keletkezett. Ott élő német olvasónk elmondta, hogy a káresemény után több szakembert is láttak szemlélődni, de a vége az lett, hogy a történtekért senki nem vállalt felelősséget. Tudomása szerint az ozorai polgármesteri hivatal vis maior bejelentést tett, ám egy ideig nem történt semmilyen lényegi változást.

Néhány hónapja aztán a gödröt földdel betemették. Olvasónk felhívta arra is a figyelmet, hogy az utcájukban, az úttest alatt található a víz- és a gázfőnyomócső is. Szerinte, ha egy ilyen eset Németországban történt volna, a hivatalos ügyek intézőinek fejében már megkondult volna a vészharang, és a teljes utat lezárták volna a javítások és a karbantartások befejezéséig. Ozorán azonban ez nem így van, sőt vaslapot, ponyvát vagy más egyéb borítást sem tettek a gödörre, földhalomra. Eközben nagy méretű traktorok pótkocsikkal közlekednek az utcájukban, valamint soktonnás, nagy teherautók is.

Német olvasónk kifejezte elégedetlenségét az ozorai helyzettel kapcsolatban. Arról is beszámolt, hogy néhány hónappal ezelőtt a polgármesteri hivatal dolgozói abbahagyták a házak előtti területek kaszálását, és minden háztulajdonosnak saját magának kell rendben tartania ezt a területet. Hozzátette, hogy ez őket és a szomszédaikat alapvetően nem érdekli, mert mindig is ezt tették, sőt meg is tiltották, hogy kaszáljanak a házaik előtt, mert az elvégzett munkákkal nem voltak elégedettek. Úgy érzi, sokáig hallgatott, de a megtörtént eseményeket már nem tudta szó nélkül hagyni.

Annyira csalódtak az itteni körülményekben, hogy a feleségével lehetséges, hogy elhagyják Ozorát, amelynek a sorsát egyébként a szívükön viselik. Lelkileg lassan tönkre mennek, s ha el kell adniuk a házukat, és végleg maguk mögött hagyni a falujukat, azt sosem fogják tudni feldolgozni.

Nagy Istvánné ozorai polgármester a következőkről tájékoztatta lapunkat: „Ozora, Petőfi utca 27–52. házszám közötti szakaszon valamikor csőtörés lehetett, melynek a helyreállítása a szolgáltató részéről megtörtént, azonban a helyreállítást végző gépjármű (traktor) távozásakor a súly hatására hatalmas gödör keletkezett. Az útban keletkezett kár vis maior eseményként 2020 augusztusában bejelentésre került az illetékes hatóság felé. Elbírálása a pandémiás helyzet okán elhúzódik.”

Borítókép: A helyi lakosokat már egy éve bosszantja az utcában kialakult helyzet. A járvány miatt húzódik az elbírálás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában