a jogász válaszol

2021.06.16. 10:20

Ki javíttatja a használt autó rejtett hibáját?

Mit tehetek, ha a megvásárolt használt autónak súlyos hibái merülnek fel? – kérdezte egy olvasónk.

TN

Forrás: Shutterstock

Amennyiben rejtett hibáról van szó – válaszolta az általunk megkérdezett jogász szakértő –, nem elvárható, hogy annak javítását a vevő fizesse meg. A gyakorlatban az adásvételi szerződések megkötése előtt a vevő a megvásárolni kívánt autót megtekinti, megvizsgálja, szakértővel, szervizzel megvizsgáltatja, és azután nyilatkozik a vételi szándékáról. Nem minősülhet rejtett hibának, amit a vevő kellően gondos eljárás mellett felismerhetett, amelyek tudatában a járművet megvásárolta.

Felismerhető hibának a nyílt hibák minősülnek, amelyek egyszerű észleléssel megállapíthatóak. Azok is ide tartoznak, amelyeket a vevőnek az eladó tájékoztatása, az autó életkora, állapota és használtsági foka alapján egyébként számításba kellett vennie. Például, ha törött, sérült karosszériával vásárolta meg a járművet, nem hivatkozhat hibás teljesítésre az eladóval szemben.

A törvény szerint a vásárló és egy autókereskedő közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben kereskedőtől vásárolunk járművet a vásárlás időpontjától számított 6 hónapig a kereskedőt terheli annak bizonyítási kötelezettsége, hogy a vevő által kifogásolt rejtett hiba nem állt fenn a vétel időpontjában.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában