hőség

2021.06.29. 07:00

Megszenvedi a pék, az útjavító a meleget

Alig kezdődött el a nyár, mégis már csúcsokat döntött a meleg. A következő hetekben ismét jó pár hőségnapra kell felkészülni, és vannak szakmák, amelyek képviselői nem húzódhatnak az árnyékba, bírniuk kell a hőséget.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Az éttermek konyháiban, a pékségekben dolgozók vagy a szőlőültetvényekben zöldmunkázók, gyümölcsöt szedők, de a közutakon aszfaltozók, útjavítók is végzik a rájuk bízott feladatot.

Amikor bevásárolni, ügyet intézni, vagy csak egyszerűen a munkába igyekszünk, és kénytelenek vagyunk kimozdulni otthonról, tapasztaljuk, hogy milyen meleg van. Ennek nyilván örülnek a nyaralók, de akinek dolgoznia kell, az bizony megszenvedi a hőséget.

– Negyven fok feletti a hőmérséklet a kemencék környezetében – mondta Kaszpari Károly tengelici pék. –Talán annál is több, hiszen maga a kemence 260 fokos, amikor kinyitjuk, mert kivesszük belőle a forró kenyeret, akkor ömlik belőle a meleg. Több pihenőidővel tudjuk csak átvészelni ezt az időszakot – teszi hozzá.

Ásványvízből is jóval több fogy ezekben a napokban. Persze a tésztával nem lehet várni, fel kell dolgozni, és meg kell sütni. Eszerint kell a pihenőket is alakítani. Minden ablak, ajtó nyitva van, próbálunk huzatot csinálni. Főleg éjszaka dolgozunk, ez egy kicsit enyhít a hőségen. A ventilátorok nem üzemelhetnek mindenhol, hiszen ez nem tenne jót a lisztnek.

– Ugyanakkor megjegyzem, télen is izzad a pék, hiszen a kemencék akkor is több mint kétszáz fokosak, csak akkor jobban esik a meleg, mint nyáron – állítja Kaszpari Károly.

Ők sem fáznak: a Trattoria da Matteo olasz vendéglő és pizzéria szakácsai munka közben
Fotó: Mártonfai Dénes

Gépkocsiban ülve, a megyét járva tapasztaljuk, sok helyen aszfaltoznak, utat javítanak. „A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodunk az utakon dolgozó útüzemeltető és útellen­őr szakembereinkről hőség idején” – mondta Pécsi Norbert Sándor. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hozzátette, minden esetben biztosítják a biztonságos munkavégzés feltételeit, továbbá fokozottan ellenőrizzük azok meglétét. Hőség idején szakembereiknek biztosítják az árnyékban, hűvös helyen tölthető pihenőidőt – óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces időtartamban –, továbbá hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak hűvös ivóvizet vagy ásványvizet juttatnak.

– Az úton dolgozó munkavállalóink számára a leégés ellen megfelelő öltözéket, UV-védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka, és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítunk – tájékoztatott az osztályvezető. – A tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzése is elengedhetetlen. Az újabb típusú munkagépeink, útellenőri és brigádszállító autóink klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot.

Az úton folyó munkák felfüggesztésére csak szélsőséges időjárási körülmények (például vihar, jégeső, nagy erejű szél) között kerül sor. Tolna megyében jelenleg tizenegy helyszínen van folyamatban és júliusban további egy helyszínen kezdődik majd teljes körű útfelújítás, munkaterület átadás három helyen várható a közeljövőben.

Nyáron sok folyadékot kell inni

A mezőgazdaságban is sok olyan munka van nyáron, melynek végzésekor embert próbáló a nagy melegben dolgozni. A szőlőben a legtöbb helyen hajnali ötkor kezdik a munkát, hogy a nagy melegben már be is fejezzék azt. Hasonlóan dolgoztatnak a gyümölcstermelők, a kertészek is. Hajnali órákban szedik a sárgabarackot, a meggyet, az uborkát, a paprikát, kapálják a fiatal, tavaly ültetett szőlőtőkéket, melyeket nem lehet még gyomirtózni.

Nyáron, a nagy melegben a hőmérséklet emelkedésével egyenes arányban nő a szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy legalább 3-4 liter, a szabadban dolgozók pedig ennél is több ásványvizet fogyasszanak.

Borítóképünk: A Szálkára vezető utat is újítják. Enyhülés a hét vége felé várható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában