programsorozat

2021.06.23. 20:00

Szekszárdi Szüreti Napok – a név kötelez!

Sokan csalódásuknak adtak hangot a közösségi médiában, miután a közgyűlés keddi döntése értelmében az idén sem tartják meg – legalábbis a már jól ismert formában – a Szekszárdi Szüreti Napokat. A tervekről, elképzelésekről Berlinger Attilát, a szervező Babits Mihály Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük.

Steiner V.

Fotó: A szerző felvétele

A több országos díjjal is elismert Szekszárdi Szüreti Napok nem egy „szimpla név”. Míg borfesztivált ott is tarthatnak, ahol a szőlőt és a szüret fogalmát csak hírből ismerik, a szüreti napok már elnevezésében hordozza azt, hogy a szőlőtermesztés és borkészítés mélyen „beleivódott” a helyi közösség kultúrájába.

A hagyományőrző csoportok népviseletet öltő tagjai, a szőlőharangot vállukon vivő „inges-gatyás” legények szerves részei – a borkészítés terén magas kultúráról tanúskodó – rendezvénysorozatnak, mely országos viszonylatban is kiemelkedik a kulturális és boros rendezvények tömkelegéből. Úgy is fogalmazhatnánk: a név kötelez.

Az érvényben lévő jogszabályokat pedig csak több, a rendezvény hagyományőrző jellegét erősítő programpont lemondása árán lehetne, illetve lehet betartani – mondta el Berlinger Attila, a szervező Babits Mihály Kulturális Központ vezetője. Kiemelte, emiatt olyan módon csorbulna a rendezvény, hogy azt már nem szabad Szekszárdi Szüreti Napok néven megtartani.

Mint azt részletezte, a jelenlegi szabályozás alapján zenés-táncos rendezvényeket ugyan létszámkorlát nélkül lehet tartani, ám ezeket csak védettségi igazolás birtokában lehet látogatni. A 60-70 ezer főt vonzó Szekszárdi Szüreti Napok esetében viszont megoldhatatlan feladat elé állítaná a szervezőket a védettségi igazolások meglétének maradéktalan ellenőrzése.

Berlinger Attila kiemelte, egy olyan nagyszabású rendezvény megtartása, mint a Szekszárdi Szüreti Napok, rendkívül hosszas és alapos tervezést, szervezést igényel. Hangsúlyozta, a szervezéssel kapcsolatos munkáknak általában már január-februárban nekilátnak. Az idén sem volt ez másképp, ugyanis a nagyfokú bizonytalanság ellenére is úgy készültek, hogy ha arra lehetőség lesz, akkor a szokásos módon tarthassák meg a sokak által várt programsorozatot.

A végső döntés meghozatalával is ennek érdekében vártak ki. A programtervezet összeállt, és elkészült a költségvetés is. Most viszont eljött az a pont, amikor az önkormányzatnak meg kellett hoznia a végső felelős döntést.

Hogy megfeleljenek a törvényi rendelkezéseknek, illetve hogy ne csorbuljon a Szekszárdi Szüreti Napok programsorozat nívója, az idén még nem tartják meg a rendezvényt a megszokott formában. A közgyűlés által elfogadott határozat szerint a testület egy a szüreti napok időpontjában megtartandó nyitott pincés rendezvénysorozat megtartását és a szüreti napok megszokottnál kisebb és egyszerűbb változatának megrendezésére kérte fel a Babits Mihály Kulturális Központot.

A jelenlegi elképzelés szerint a szüreti napok helyett megtartandó rendezvény területe a Béla király tér és a Vármegyeháza, illetve a Prométheusz park és a Babits Mihály Kulturális Központ környékére korlátozódna. Berlinger Attila szavai szerint így még megoldható volna a védettségi igazolványok ellenőrzése, vagyis a jogszabályok betartásának biztosítása, miközben bár a szokásosnál kisebb, de továbbra is minőségi rendezvényt tarthatnának.

Berlinger Attila zárásként tudatta, a rendezvényre vonatkozó végső programtervezetet, javaslatot július 15-ig kell a közgyűlés rendelkezésére bocsátani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában