Sorsfordító nap

2021.06.04. 19:59

Trianonra emlékeztünk a békediktátum 101. évfordulóján

Pénteken megyeszerte megemlékeztek a Magyarországot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulójáról.

T. N.

Fotó: Molnár Gyula

Azon a napon, 1920. június 4-én a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban írták alá az első világháborúban győztes Antant szövetség hatalmai és a vesztes Magyarország között létrejött szerződést, amely az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását jelentette, s Magyarország területéből 230 ezer négyzetkilométernyit elcsatolt.

Pakson a Csengey Dénes Kulturális Központban emlékeztek Trianon 100+1 éves évfordulójára. A rendezvényen köszöntőt mondott Süli János miniszter, a Nemzeti Összetartozás Éve 2020 rendezvénysorozat védnöke. Ezt a Kormorán együttes lemezbemutató koncertje követte a színházeremben. A megemlékezés a Táncsics Parkban tartott koszorúzással zárult, ahol Szabó Péter polgármester mondott ünnepi beszédet.

Bonyhádon a Vörösmarty téri Országzászlónál zajlott a Trianon-megemlékezés. Beszédet mondott Filó Tamás történelem-földrajz szakos tanár. A fentiek mellett a megye számos településén tartottak megemlékezést, koszorúzást a békediktátum 101. évfordulóján.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szekszárdon a Béla király téren több százan emlékeztek a szomorú évfordulóra. A magyar, majd a székely himnusz közös éneklése után Máté Pál, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Caritasa és az RMDSZ Szekszárdon élő volt tanácsosa emlékezett meg történelmünk e sorsfordító napjáról. Kárász Gábor káplán megemlékezésében ezeréves történelmünket idézve arról is szólt, hogy miként Szent István koronája alatt a törzsek összefogtak.

A megemlékezésen az I. Béla Gimnázium diákjai a nemrég elhunyt Kis Pál István által összeállított irodalmi műsor szép részletével színesítették az ünnepet. Ezután Rohonczi Imre lovag főtiszt a Nemzetközi Szent György Lovagrend képviseletében a magyarok hitvallását mondta el, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el, mécseseket gyújtottak az országzászlónál.

Borítóképünkön: A paksi megemlékezés részeként a Kormorán együttes lemezbemutató koncertet adott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában