zenetanulás

2021.07.04. 14:00

A fiúk általában ügyesebbek, de a lányok szorgalmasabbak

Igaz, az online térben, de a veszélyhelyzet, illetve a kijárási korlátozás ideje alatt is minden hangszeres órát megtartottak a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola oktatói.

Steiner V.

Forrás: Shutterstock

A 2020/2021-es tanévben 436 tanulója volt a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskolának – tájékoztatott Ágostonné Béres Kornélia tagintézmény-vezető. Hozzátette, jelenleg még zajlik a beiskolázási folyamat, szeptemberben pedig pótfelvételit hirdetnek, így egyelőre nem tudni pontosan, a következő tanévben hány diák látogatja majd az intézményt. Azonban, mint mondta, hasonló számú diákra számítanak. Mint azt részletezte, a diákok zöme általános iskolás tanuló, de egyetemista korú tanulójuk is akad.

A tagintézmény-vezető tudatta, az utóbbi két évben kissé nőtt az iskola tanulóinak száma, ami véleménye szerint annak köszönhető, hogy az előképző és első osztályos szolfézsoktatást kivitték az általános iskolákba.

Az intézmény tanulóinak nagyjából fele lány és fele fiú – mondta el Ágostonné Béres Kornélia. Véleménye szerint a fiúk általában ügyesebbek, ám a lányok szorgalmasabbak – árulta el. Hozzáfűzte, az idősebb tanulóik között arányaiban már több a fiú.

A zongora a fiúk és a lányok körében is népszerű hangszernek számít, ahogy a gitár is. Utóbbi hangszer fortélyainak elsajátítását szintén vegyesen tanulják a lányok és a fiúk. Ezzel szemben a fuvola csak a lányok körében népszerű, jelenleg egyetlen olyan fiú tanulójuk sincs, aki fuvolázni tanul. A hegedű ugyancsak a gyengébb nem képviselőinek körében népszerű. Ütős hangszereken és rézfúvósokon játszani már sokkal inkább a fiúk tanulnak, de olyan lány is akad, aki ütős hangszert választott magának – közölte Ágostonné Béres Kornélia.

Hozzáfűzte, a felvételi részeként alkalmassági meghallgatást tartanak. Ha például valaki zongorázni szeretne, de ahhoz nem elég nagy a keze, akkor megpróbálják más hangszer felé terelni. Az is fontos, hogy a városi zenekaroknak megfelelő legyen az utánpótlása, ezt szem előtt tartva is próbálják egy-egy hangszer felé terelni a diákok érdeklődését.

A veszélyhelyzet, illetve a kijárási korlátozás ideje alatt is minden hangszeres órát megtartottak, igaz nem személyesen, hanem az internet segítségével. Sőt, még a társas zenélésre, koncertre is kísérletet tettek az online térben – mondta el a tagintézmény-vezető.

Ágostonné Béres Kornélia nagyon büszke az iskola tanulói által a 2020/2021-es tanévben, a tanulmányi versenyeken elért eredményekre. Megjegyezte, a tanulmányi versenyek a vírushelyzet miatt szintén átkerültek a virtuális térbe. Diákjaik összesen tizenegy versenyen értek el szép eredményeket – tudtuk meg tőle. Ezek közül kiemelte Földes Bálint 3. helyezését a III. Országos Mélyrézfúvós Versenyen, illetve a XVI. Országos Friss Antal Gordonkaversenyt, melyen Szigeti Boldizsár 3. helyezést ért el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában