atomenergia

2021.07.02. 13:56

A szlovén atomerőműben is üzemidő-növelés a terv

A szomszédos Szlovéniát választotta idei szakmai tanulmányútjának célpontjául a TEIT. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás tagtelepüléseinek vezetői június 14–18. között jártak a krskói atomerőműben és brezice-i vízerőműben is.

Munkatársunktól

Forrás: Beküldött kép

A földrajzi közelségen kívül annak is köszönhető, hogy Szlovéniára esett a választás az idei szakmai úti cél kiválasztásakor, hogy Szlovénia hazánkhoz hasonlóan évtizedek óta elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett és hozzánk hasonlóan a jövőben is támaszkodni kíván erre, indokolta a választást Gáncs István.

A társulás alelnöke, egyben Tengelic polgármestere arról számolt be, hogy a TEIT küldöttségének szakmai programja a krskói atomerőműben kezdődött, ahol a településvezetők elsőként az erőmű működéséről hallgattak meg előadást. Mint elhangzott, az 1983-tól üzemelő mintegy 700 MW-os teljesítményű atomerőmű a szlovén villamosenergia-termelés közel 40 százalékát biztosítja, tehát hazánkhoz hasonlóan az egyik legfontosabb láncszem az ország villamosenergia-ellátásában.

Az elmúlt évtizedben biztonság- és teljesítménynövelő programot hajtottak végre, ami – mint kiemelték – jó alapot biztosít az üzem­idő-hosszabbítási programjuk megvalósításához. A tervek szerint az amerikai Westinghouse típusú blokk üzemidejét a paksi blokkokéhoz hasonlóan 20 évvel megnövelik. A jelenlegi erőmű így 2043-ig működhetne.

– Egyik legnagyobb projektjük jelenleg a kiégett kazetták átmeneti tárolójának megépítése. Ennek az erőmű területén történő munkálatait is megtekintettük – részletezte Gáncs István. Elmondta, hogy a TEIT tagjai személyesen meggyőződhettek arról, hogy a Krskóban is szigorú előírások betartása mellett nagyon magas szintű biztonsági normák szerint üzemeltetik az atomerőművet. Feltűnő volt az erőműben tapasztalható rend és tisztaság, ami a felelős és gondos üzemeltetésre utal, húzta alá.

– Fontos kiemelni, hogy Szlovénia szintén új atomerőmű építésben gondolkodik. Érdekesség, hogy az erőmű fele-fele arányban horvát és szlovén tulajdon. Ennek megfelelően osztoznak a termelésen és a felmerülő költségeken is.

– A szlovén tanulmányút jó lehetőséget biztosított a TEIT polgármesterei számára, hogy összehasonlítsák a magyar gyakorlatot a szlovénnel. A látogatás megerősítette a résztvevőket abban, hogy az atomenergia alkalmazása a jövőben is fontos eleme lesz a villamosenergia-termelésnek több európai ország életében, mint például Szlovénia és Magyarország esetében is – összegezte a TEIT alelnöke, Gáncs István.

Kiváló kapcsolat

A küldöttség látogatást tett a brezice-i vízerőműben is. A polgármesterek itt megtudták, hogy a létesítmény fontos szerepet játszik az atomerőmű hűtővízének folyamatos, zavartalan biztosításában. A küldöttséget fogadta Miran Stanko, Krsko polgármestere, aki beszámolt az atomerőművel fennálló kiváló együttműködésről. Az atomerőműtől befolyó évi 9 millió euró jó lehetőséget biztosít a város fejlesztéséhez. Az atomenergiával való békés egymás mellett élés bizonyítéka, hogy a Krsko melletti Vrbina településen tervezik megépíteni a kis és közepes aktivitású végleges radioaktívhulladék-tárolót.

Borítóképünkön: a TEIT küldöttsége Szlovéniában, a háttérben a krskói atomerőmű. Itt is kiváló az erőmű és a települések közötti együttműködés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában