állásfoglalás

2021.07.13. 16:09

Bocsánatkérésre szólította fel Szekszárd jegyzője az ÉSZ-t

Megszületett a hivatalos állásfoglalás a szekszárdi közgyűlés június 22-i ülésével kapcsolatban, amelyet az Éljen Szekszárd frakció különféle fórumukon kritizált.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatásában az áll, a rendkívüli közgyűlés összehívása a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben és Szekszárd Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltaknak megfelelt.

Egy jó hónappal ezelőtt a közgyűlés ÉSZ frakciója rendes ülés összehívását indítványozta, 22 napirendi pont megjelölésével, július 16-ra. Ács Rezső polgármester, erre válaszolva kérte, hogy az indítványban szereplő előterjesztéseket írásban küldjék meg. Ezt a frakció nem tette meg, a polgármester pedig, ugyan nem a kért időpontra, de a jogszabályban előírt 15 napon belül – július 22-re – összehívta a rendkívüli közgyűlést. Ezen az Éljen Szekszárd frakció tagjai a külföldön tartózkodó frakcióvezető kivételével megjelentek, majd egy proklamáció felolvasása után kivonultak.

 

Dr. Gábor Ferenc jegyző és Zaják Rita tanácsnok asszony, mintegy reagálva az interneten megjelent különféle megjegyzésekre, támadásokra kedden sajtótájékoztatót tartott. A jegyző elmondta, a közgyűlésen is értetlenül álltak, és azóta sem értik, hogy mi történ június 22-én, hiszen éppen azok a képviselők vonultak ki az ülésről, akik kezdeményezték annak összehívását és meghatározták, hogy milyen napirendi pontokat szeretnének tárgyalni.

Zaják Rita tanácsnok javaslatára a törvényesség felügyeletét ellátó Tolna Megyei Kormányhivataltól kértek állásfoglalást, amelyet a sajtótájékoztatón ismertettek. Ennek ismeretében – mondta a jegyző – elvárják, hogy azok a képviselők, de mások is, akik a közgyűlés összehívását törvény- és szabályellenesnek beállítva a közvéleményt valótlan állításokkal hergelték, közöljék a hivatalos állásfoglalást, a sértettektől pedig kérjenek bocsánatot.

A sajtótájékoztatón Zaják Rita elmondta, őt is támadás érte, mert ottmaradt a közgyűlésen, s ezzel hozzájárult annak legitimációjához. Ő fontosnak tartotta a részvételt és szerette volna, ha az ÉSZ-es képviselők is maradnak, mert a kiküldött 21 napirendi pont között több olyan volt, amelynek tárgyalását fontosnak, elodázhatatlannak tartotta.

Borítóképünkön: dr. Gábor Ferenc jegyző és Zaják Rita tanácsnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában