a jogász válaszol

2021.07.05. 16:20

Ingatlanvásárlás: foglaló vagy előleg?

TN

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A foglaló és az előleg közti különbség akkor mutatkozik meg, amikor probléma merül fel az adásvétel folyamatában: például valaki meggondolja magát – tájékoztatott Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvéd.

A két vételárrészlet jogkövetkezményeiben eltér egymástól. Vételárelőleg fizetése esetén a szerződés meghiúsulása után a felek elszámolni tartoznak egymással, tehát az átadott előleg összege a vevőnek visszajár. Vásárlóként akkor jobb választás az előleg a foglalóval szemben, ha kétségei vannak a vásárlással kapcsolatban, vagy reménykedik benne, hogy talál esetleg még ideálisabb lakást a közeljövőben.

A Ptk. rendelkezése szerint: „a másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.”

Vesztergombiné dr. Kiss Edit (Fotó: K. A.)

A szerződés meghiúsulása esetén a foglaló összege csak abban az esetben jár vissza, ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős. Egyéb esetekben a teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

A foglaló és előlegként átlagosan az ingatlan vételárának 10 százalékát szokták kikötni a felek, de egyedi körülményekre való tekintettel nagyobb összeg is elfogadható, viszont ha az adásvétel meghiúsulása miatt bírósági eljárásra kerül sor a bíróság az eltúlzott foglaló összegét mérsékelheti.

Borítóképünk: Érdemes ügyvéd segítségét kérni, hogy később ne érjen kellemetlen meglepetés bennünket (illusztráció).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában