dombóvári diákok sikere

2021.07.31. 20:00

Két országos vetélkedőt is megnyertek két nap alatt

Két nap alatt két országos sportvetélkedőt nyert meg a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata. Előbb a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpián váltotta győzelemre az elmúlt évek „ezüstérmeit”, másnap pedig a Magyar Sportújságírók Szövetsége Futballtudor című versenyén sem akadt nála jobb.

Berta Mihály

Fotó: Fotó: Árvai Károly

A Kőszegi ikrek szinte mindent egyformán csinálnak. Ugyanabban a nyolc­osztályos gimnáziumban tanultak, ugyanúgy fogják a kezükben a pingpongütőt, ugyanaznap fújják el a gyertyákat a születésnapi tortájukon, és ugyanaz a mérkőzés – a 2010-es labdarúgó vb-döntő – volt az első, ám annál meghatározóbb sportélményük – olvasható a Nemzeti Sport Képes Sport mellékletének július 24-i számában.

A sportot is hasonlóképp fogyasztják: válogatás nélkül és ipari mennyiségben, legyen szó dartsról, labdarúgásról vagy alpesi síről. Közös szenvedélyükbe (volt) középiskolájuk, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium egyébként „fekete öves” sportrajongó igazgatója, dr. Szenyéri Zoltán vitt rendszert azzal, hogy a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia irányába terelgette őket. Sikerrel, hiszen Kőszegi Gergő és Szabolcs az elmúlt hét évben odaadóan vett részt az országos olimpiatörténeti vetélkedőn, és három ízben is másodikként végzett az iskolai csapat tagjaként. Az első hely viszont sehogy sem akart összejönni…

„Korábban többször is az utolsó banánhéjon csúsztunk el”      – meséltek az „ezüstkorszakról” a jogi és közgazdasági tanulmányokra készülő sportrajongók. – Tavaly éreztük, hogy eljött a mi időnk, ám hiába nyertük meg utcahosszal a februári elődöntőt, a tavaszi finálét elsöpörte a koronavírus-járvány.”

Tudták, végzősként vagy most nyerik meg a versenyt, vagy soha, és ez az egyértelmű forgatókönyv nem megbénította, hanem fellelkesítette a csapatot. A négyfős csapatot, hiszen Gergő és Szabolcs mellett az osztálytárs Bor Bernadett megszakítás nélkül ötödik éve, az évfolyamtárs Schönfelder Kata pedig zsinórban negyedszer erősítette az Illyés gimnázium „olimpiás” együttesét. A júniusi, online döntőben a magyar olimpiai bajnokok átfogó és aprólékos ismeretén felül az 1972-es müncheni játékok és egy kijelölt sportág, ezúttal az úszás magyar vonatkozású eredményeiről kellett számot adniuk a finalistáknak. A dombóvári gimnázium csapata mind az ötven kérdésre hibátlan választ adva nyerte meg a versenyt.

„Beérett a hosszú évek munkája, rengeteget tettünk ezért a győzelemért” – értékelt Bor Bernadett, aki azt mondja, a fiúkhoz hasonlóan sportági „mindenevő”, épp csak annyi a különbség, hogy amíg a Kőszegi testvérek a következő szezontól már NB III.-as asztaliteniszezőknek mondhatják magukat, a jogi egyetemre jelentkező Bernadettnek nincs versenysportolói háttere.

A dombóvári trió tagjai céltudatosan tervezgetik a jövőjüket, amelynek középpontjában a sport áll, akár a sportmenedzsment, akár a nemzetközi sportjog irányából is közelítsenek felé. Egyben biztosak: ha a jövőben sportvetélkedő kerül majd az útjukba, nem fognak kitérni.

Másik versenyen is diadalmaskodtak

Győzelmük iskolatörténeti jelentőségű, hiszen bár dr. Szenyéri Zoltán több mint tizenöt éve készíti fel diákjait a versenyre, első helyezett tanítványoknak ő is most gratulálhatott először. Ráadásul mindjárt kétszer is, mert Bernadett, Gergő és Szabolcs az olimpiatörténeti döntő másnapján egy másik „sportos” versenyen is diadalmaskodott.

A dombóvári diákok a Magyar Sportújságírók Szövetsége által első ízben kiírt, Futballtudor nevű, középiskolásoknak meghirdetett futballtörténeti vetélkedőjét nyerték meg. Ezen a versenyen a labdarúgó-Eb-k történetét, valamint a 2021-es kontinensbajnokság helyszíneit és résztvevőit kellett alaposan ismerni. A szoros vetélkedésben a dombóváriak végül azzal kerekedtek felül, hogy megmondták, melyik spanyol klasszis (Raúl a megfejtés) hagyott ki büntetőt a 2000-es Eb-n a franciák elleni negyeddöntő végjátékában.

A képen a győztes csapat tagjai: Gergő, Bernadett és Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában