Szekszárd

2021.07.09. 14:00

Komplex közösségi teret hoztak létre

Ha egy családban probléma üti fel a fejét, az ma már átlagos, gyakran komolytalan dolog. Ezért egy új kezdeményezés megcélozta, hogy ha csak egy kisebb életbeli elakadásról van szó, akkor legyen egy olyan szekszárdi klub, ahol az érintettek találkozhatnak a sorstársakkal, és fejlesztő programokban is részt vehetnek.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Tusa Zsuzsanna szekszárdi ifjúságsegítő szakember úgy látta, hiányzik egy komplex közösségi tér az egyedülálló szülők, a párkeresők, a szülő-gyermek kapcsolati problémával küszködők számára. Ezért megállapodást kötött Mármarosi Melindával, a szekszárdi Egyedülálló Szülők Klubjának, és a megyei társkeresőirodának a vezetőjével, mostanra pedig néhány családot már be is integráltak az új, általuk működtetett közösségbe.

– Miután leginkább kamaszokkal, szülő-gyermek családi problémákkal foglalkozom, így az irodám helyiségeiben alakítottuk ki a közösségi teret, ahová bárki ellátogathat – mondta Tusa Zsuzsanna.

Az új kezdeményezés azokat szeretné elérni, akik szívesen vennének részt klubfoglalkozásokon: beleértve a családok különféle tagjait, akik egymást segítő közösséget formálnának. A helyszínt térítésmentesen lehet látogatni, ám bizonyos szolgáltatások, amelyek során több más családdal is megismerkednek, díjazásért történnek. A szolgáltatások között szerepel például a kamaszok önbizalom-erősítése, készségfejlesztése, a szülők erőforrás-tudatosítása, a családok tagjainak közös programokban való részvétele.

– Egy olyan közösségi tér létrehozása volt a célunk, ahol minden ember megtalálja a számára értékes klubfoglalkozásokat, tanácsadásokat, fejlesztő programokat, vagy csupán annak lehetőségét, hogy egy összetartó közösségben jól érezhesse magát – ismertette Mármarosi Melinda klubvezető, hozzátéve, hogy a családok többsége mozaik-, többgenerációs, vagy nagycsaládokban él. Jellemzően a Tolna megyei családok tagjai az önfejlesztésben szeretnének változtatni, fejlődni, egymásnak segíteni.

– Emellett az egyedülálló szülőknek fontos, hogy egyéni problémáikra segítő választ kaphassanak. A társkeresőknek lehetőségük van személyes tanácsadásokra. A párkapcsolatban élőknek is segítségére vagyunk, hiszen a problémáikra ők is megoldást szeretnének – tette hozzá Mármarosi Melinda.

Nem vállalják fel

A Tolna megyei családok helyzetét tekintve Mármarosi Melinda és Tusa Zsuzsanna szerint az a legjellemzőbb, hogy a családtagok egyszerűnek tűnő problémákat nem vállalnak fel, mert félnek a közösség véleményétől, ahová tartoznak. A kisebb-nagyobb életbeli elakadásokat otthon besöprik a szőnyeg alá, azzal, hogy „majd csak lesz valahogy”. Inkább elvonulnak, de nem vállalják fel a problémáikat. Az alapkérdés pedig minden esetben az, hogy az adott két ember boldog családi légkörben él-e, valamint hogyan tudnának családjukkal még jobb élethelyzetbe kerülni.

Borítóképünk: Mármarosi Melinda és Tusa Zsuzsanna azokon szeretne segíteni, akik kisebb-nagyobb családi, párkapcsolati elakadásokkal küzdenek az életükben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában