foglalkoztatás

2021.07.07. 09:30

Látványos a fejlődés a diákmunka ideje alatt

Brunner M.

Forrás: Shutterstock

A legtöbb szülőnek nincs naprakész tudása a fiatalkorúak foglalkoztatásának jogi hátterével, a fizetési feltételekkel és a fiatalok felé támasztható elvárások mértékével. A diákokat pedig ebben az időszakban kizárólag az érdekli, hogy megkapják a szórakozáshoz szükséges pénzt, amiért megdolgoztak.

Ez viszont számos veszélyt, például szerződés nélküli munkát, a szóbeli megegyezéstől eltérő összegű kifizetést és munkakört hordozhat magában, tájékoztatta lapunkat Bor Katalin diákszövetkezeti vezető. Mint elmondta, tizennyolc éven aluli diák kizárólag szülői hozzájárulással jelentkezhet diákmunkára. A diákszövetkezeten keresztül meghirdetett munka minden esetben biztonságos. Sok szülő szeretné, hogy a gyermeke a nyári munka során a szülők vagy ismerősök munkahelyénél dolgozzon, és erre van is lehetőség.

Sokakban ott a kétely, hogy a legjobbat teszik-e gyermekükkel, ha már fiatalon elkezd dolgozni. A szövetkezetnél megfordult diákok hozzáállását látva Bor Katalin azonban azt mondja, kifejezetten hasznos, ha egy tinédzser tizenöt-tizenhat éves korától fokozatosan elkezd dolgozni. Először csak nyáron egy-egy hónapot, később pedig, ahogy a tanulmányai engedik, akár év közben is.

– A legtöbb diák évekig – sokszor egészen a diploma megszerzése utáni októberig – szerződésben áll velünk. Rajtunk keresztül dolgozik nyáron, később pedig akár egész évben, hogy eltartsa magát az egyetem alatt. Sőt, sokan a gyakorlataikat is rajtunk keresztül végzik. Látványos a változás, ahogy a fiatalok évről évre tapasztaltabbak és céltudatosabbak lesznek a pénzügyek világában, és ahogy formálódik a munkához, a határidőkhöz, a problémamegoldáshoz vagy a feladatok minőségi elvégzéséhez való hozzáállásuk.

– Egyre önállóbbak, jobb lesz az időbeosztásuk és a kommunikációs képességük is. Így az idő előrehaladtával megtanulnak felelősséget vállalni azért, hogy fontos a cég számára is előre, jól tervezhető módon összeállítani a munkarendjüket, hogy minden feladat időben elkészülhessen. Ezek a kompetenciák pedig hosszú távon nagy előnyt jelenthetnek a fiataloknak a munkaerőpiacon azokkal szemben, akik egyáltalán nem dolgoztak a diákéveik alatt – tette hozzá.

Borítóképünk: Előnnyel indul az a fiatal, aki már dolgozott

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában