forróság

2021.07.08. 14:00

Szeretjük a nyári időt, de a hőségben azért legyünk óvatosak

Sokan örülnek ugyan a nyárnak, de azért a rekkenő hőségben néhányan már érdeklődnek, hogy vajon meddig tart ez a tikkasztó idő. Az időjárás-előrejelzések szerint a hét végéig lesz sok napsütés Tolna megyében, és bár azután is kitart a forróság, érkeznek a záporok, zivatarok, és felfrissül a levegő.

Brunner Mónika

2021.07.04 Szekszárd. Gyerekek játszanak egy köztéri szökőkútban. Hőség Illusztrációs fotó. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint délelőtt tizenegy és délután három óra között ajánlatos elkerülni a tűző napon való tartózkodást, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető tájékoztatóban. A hőség ugyanis megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval utazókat is figyelmeztetik, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bőr védelméről a szabadtéren dolgozóknak sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Tűző napon parkoló autóban percekre se hagyják magukra a gyermekeket, házi kedvenceket. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

Dr. Ferk Dóra háziorvos arról tájékoztatta lapunkat, hogy a teljes testet lehűtő langyos vagy hideg zuhany serkenti a keringést. A fiataloknak, az egészséges felnőtteknek ajánlott a nyári melegben a jelentősen megemelt folyadékbevitel, ám az időseknél a túl sok víz miatt pangás, lábdagadás alakulhat ki. A túl kevés folyadékbevitel is problémát okozhat: kiszáradás következhet be, amely miatt a szervek nem működnek megfelelően. A kiszáradás jele a zavartság, gyengeség, valamint a lepedékes nyelv. Azoknak, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is elegendő mennyiségű folyadékot szükséges fogyasztaniuk. A hőguta megelőzésére fontos az is, hogy kánikula idején ne a legmelegebb órákra időzítsék például a piaci bevásárlást.

Pusztai Norbert

– Nagyon meleg van, egy szerényebb vályogházban élek, nincs légkondicionálóm, csak ventilátorom. Naponta járunk Domboriba hűsölni, elégedett vagyok a holtág vízhőmérsékletével. Amúgy naponta nyolc–tíz liter vizet iszom. Szeretem a szekszárdi régi kék kutakat, amelyek sajnos sok utcában nem működnek. Jó lenne, ha ez változna.

Salamon Éva

− Egy régi típusú lakásban élek, ami nyáron hűt, télen fűt. Napközben tudunk huzatot csinálni, éjjel pedig nyitott ablakok mellett alszom. Nekem a nyár munkával telik, agrárterületen dolgozom, naponta három és fél liter vizet fogyasztok. A magas hőmérsékletet érzem, de jól bírom a meleget – ami sajnos az időseket és fiatalokat megviseli.

Forgó Ferenc

– Máskor is volt már ilyen hőség, még emlékszem, mikor hónapig szólt a rádióban, hogy „Add már Uram, az esőt”. Ventilátorom van, de nem igazán használom. A lakásban tudok huzatot csinálni. Régebben, a melegben naponta két üveggel ittam a szódavízből, de mostanában inkább a csapvizet beletöltöm egy műanyag flakonba, és beteszem a hűtőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában