fejlesztés

2021.07.30. 14:00

Szinte minden középületet korszerűsítettek

Az elmúlt hét évben csaknem az összes önkormányzati tulajdonú épületet korszerűsítették Kapospulán és a közigazgatásilag hozzá tartozó Alsóhetényben – tekintett vissza a változásokra Stemler József polgármester. A helyi vállalkozók hosszú távra terveznek, úgy tűnik, elégedettek az eredményekkel.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

– Megtörtént az alsóhetényi faluház, az orvosi rendelő, a hivatali épület, a most átadott kapospulai művelődési ház teljes felújítása, korszerű napelem került az épületekre, s megújult a fűtésrendszerük. Az elöregedett járdaszakaszok jó részét már sikerült kijavítani, de még hátra van néhány rész, amelyek felújítási költségére éppen a pályázatok kiírását várjuk a Magyar Falu Program keretén belül – részletezte az utóbbi időszak fejlesztéseit a településvezető. Elmondta, elbírálás alatt áll a pályázat egy falubuszra, egy traktorra és kommunális szerszámokra, rézsűvágóra, padkakaszára, utóbbiak a polgármester szerint nagyon fontosak lennének a település számára, hiszen jelentős zöldfelülettel rendelkeznek, melyek gondozásában sokat segítenének az eszközök a jelenlegi öt közmunkásnak.

Nem csak örömhírekről, nehézségekről is beszámolt Stemler József, amely abból adódik, hogy a kétszáz lelkes, Kapospulától öt kilométerre fekvő Alsóheténnyel összetartoznak, de a két falu csak egyszerre igényelhet támogatást. Utoljára például az alsóhetényi játszótér kialakításra nyújtottak be pályázatot, ami ezért kellene, mert ott nagyon sok a kicsi gyerek. Ám mivel Kapospulán már megújult a játszótér, egy szabadtéri fitneszpark is épült, így a kisebbik településrészre beadott pályázatot egyelőre elutasították. A polgármester összességében úgy látja: a magyar vidék fejlődésére ennyi támogatást talán még soha nem biztosított az állam, de hozzátette, az önkormányzatoknak viszonylag kevés eszköze van arra, hogy befolyásolják, helyben mennyi és milyen vállalkozás működjön.

Bulyáki Márk családjával immár húsz éve él Kapospulán, a szomszédos Dombóvárról települtek át ide. Mint mondta, szeret itt élni, hiszen amellett, hogy Kapospulát szép, rendezett kis falunak tartja, jó lakóközösséggel, minden könnyen elérhető, ugyanis közel van Dombóvár és Kaposvár is. Cége, a Dolm Trade Kft. 18 éve foglalkozik épületbontással, idén januárban pedig a település határában egy telephellyel bővült a vállalkozás, ahol bontásból maradt anyagokat, téglát, faárut árulnak. Dombóvár és vonzáskörzetéből tíz embert alkalmaznak.

Bulyáki Márk úgy látja, egyre nagyobb az igény a bontott építőanyagra, hiszen nem csak az ára kedvezőbb, más a hangulata a régebbi anyagból készült kemencének vagy térburkolatnak. Közel két évtizedes építőipari tevékenységük során országszerte többfelé végezték épületek átalakításakor szükséges bontási munkákat Dunakilititől Kállósemjénig. A közelben Kaposváron a Csíky Gergely Színház, a szülészet vagy a régi bőrgyógyászat munkálatai köthetőek hozzájuk, legközelebb pedig az alsóhetényi régi művelődési ház bontásában vesznek részt.

A Kmetyó család éppen két éve költözött Kapospulára. Kmetyó Lászlóné Krisztina elmondta, bár férjével idáig Dabason éltek, mindig hegyek-dombok közé vágytak. Hirtelen ötlet volt az egész: Kapospulán találtak egy eladó házat, amibe első látásra beleszerettek, odaköltöztek, aminek azóta is nagyon örülnek. A falu tiszta, rendes, az emberek errefelé egészen mások, mint a fővároshoz közel, sokkal nyitottabbak, barátságosabbak, nem érezhető az a rohanás és stressz – véli Krisztina. Úgy gondolták, vállalkozásukat, amely egy bútorfestékeket forgalmazó webáruház, bárhonnan működtethetik. A Vintage Velem kétszemélyes cégként egy német gyártó környezet- és bababarát termékeit, pácokat, festékeket, lakkokat forgalmazza, amelyre manapság egyre nagyobb az igény. Ezek mind hobbitermékek, felhasználásuk egyszerű, tehát a hozzá nem értők, anyukák, háziasszonyok is bátran dolgozhatnak vele. Ha valakinek mégis segítségre lenne szüksége, kapospulai házuk műhelyét bárki felkeresheti, szívesen adnak tanácsokat, akár az eszközöket, technikákat, színeket illetően.

A rendszerváltás előtt állami vállalat telephelye volt a kapospulai Pappula Gumi Kft. abroncs­szerelő műhelyének területe, amelynek üzemeltetését korábbi telepvezetőként 33 évvel ezelőtt vette át Papp Sándor, aki a mai napig aktívan dolgozik. A műhely épületegyüttesét már ő emeltette, folyamatosan fiatalítja csapatát, jelenleg 6-7 embert alkalmaz. A környék erős agrár adottságaira építve főként mezőgazdasági gumiabroncsok forgalmazásával, cseréjével foglalkoznak, de emellett teher- és személygépjárműveket is ellátnak.

Papp Sándor szerint alkalmazottai száma és a műhely méretei miatt nem tartozik a kis gumiszerelő cégek közé: egyszerre 2-3 teherautó vagy akár kamion szerelését is tudják végezni. Gumihotel szolgáltatást, azaz a gumiabroncsok tárolását is vállalják, amelyhez egy 250 négyzetméteres csarnok áll rendelkezésre. Ha éppen felszabadul egy kis idő, szívesen foglalkozik az alkalmazottaival, a munkához szükséges matematikai, fizikai tudás mellett történelmi, irodalmi, politikai ismereteket is igyekszik átadni nekik. Számára, mint mondja, afféle misszió ez, miként egy-egy hátrányos helyzetű, de jobb képességű helybéli fiatal felkarolása is.

A fiatalokat támogatják

Kevés támogatásra szoruló idős ember él Kapospulán, ezért az önkormányzat úgy döntött: inkább a fiatal családokat segíti rendszeres juttatásokkal. A településen hároméves kortól az egyetemi tanulmányok végéig minden gyermek után tízezer forintos iskolakezdési támogatást kapnak a családok. A jó tanuló diákokat pénzjutalomban részesíti az önkormányzat: az általános iskolások tízezer, a középiskolások tizenöt, míg az egyetemisták húszezer forintot kapnak eredményes munkájukért. Ez összesen negyvenhét gyermeket érint, akik a jutalmat idén is a Családi Napon, augusztus 14-én vehetik át.

Az összeállítás megjelenését támogatta Kapospula Község Önkormányzata.

Borítóképünkön: A megújult orvosi rendelőt februárban vehette birtokba a település lakossága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában