közlekedés

2021.07.13. 17:38

Újabb elektromos autókkal bővült Szekszárd „zöld flottája”

Két elektromos meghajtású autót adott át Zaják Rita tanácsnok kedd délután Szekszárdon, a városháza előtt.

Szepesi László

Az egyik egy öt személy szállítására, illetve az üléstér átalakításával nagyobb tárgyak fuvarozására is alkalmas zárt autó, a másik egy kisteherautó. Utóbbi platója állítható, azon jelenleg egy jókora víztartály, meg a hozzá tartozó öntözőberendezés van.

A szekszárdi önkormányzat két éve, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán nyert 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást, ebből vásárolták az áram hajtotta járműveket.

Zaják Rita adta át a kulcsokat Katz Zoltánnénak és Gózan Istvánnak. Fotó: Makovics Kornél

Az elsősorban személyszállításra alkalmas gépkocsit az önkormányzat gondnoksága használja, ennek indítókulcsát Gózan Istvánnak adta át a tanácsnok. Katz Zoltánné Szekszárd főkertésze vette át a kisteherautóét, ugyanis azzal a járművel a várost szebbé tevő virágok öntözését végzik.

Az új autók karbantartása, működtetése olcsóbb, mint a benzin, gázolaj hajtotta járműveké, s egyben segítik a kibocsátott széndioxid mennyiségének csökkentését. Már öt elektromos meghajtású autója van a szekszárdi önkormányzatnak, s remélik, lesznek újabb követők a városban.

 

A nyáron az öntözésére használt kisteherautó egy másik előnye, tette hozzá a főkertész, hogy csendesebb, mint a régi, és mert öntözni a hűvösebb esti, éjszakai órákban kell, a motorzaj nem zavarja a meleg miatt nyitott ablakok mögött alvó szekszárdiakat. Az pedig a költségek további csökkentését eredményezi, hogy már nem ivóvízzel locsolnak, hanem egy saját, nemrég fúrt kútjukból nyerik az öntözéshez használt vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában