kéményseprés

2021.08.27. 14:00

A saját biztonsága érdekében ellenőriztesse!

Évek óta nem láttam kéményseprőt, de most már ideje lenne a kémény ellenőrzésének, főleg, hogy rövidesen be kell durrantanunk a cserépkályhát is. Mennyibe kerül mostanában egy ellenőrzés? Hol keressem a kéményseprőket? – kérdezte olvasónk.

OKF

2020.01.27. Szekszárd Illusztráció kéményseprők. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

Néhány hét múlva elkezdődik a fűtési szezon, a legjobb esetben nem vártunk mostanáig a kémény ellenőriztetésével. Ha eddig nem tettük meg, mihamarabb intézkednünk kell, hogy megelőzzük a baleseteket.

A katasztrófavédelem kéményseprői a fővárosban és a megyékben összesen 2682 településén ellenőrzik és tisztítják a a lakosság kéményeit. A gazdálkodó szervezeteknél az ellenőrzést országos szinten az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltató végzi, megrendelés alapján.

Így tehát a lakhelytől függ, hogy valamelyik kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik-e az ingyenes kéményseprést, ez a Kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat weboldalon, irányítószám alapján kiderül. Időpontot ugyanezen a felületen vagy a 1818-as telefonszámon lehet foglalni.

A magánházakra és a társasházakra más-más szabályok vonatkoznak. A családi házakhoz a kéményseprők nem mennek ki automatikusan, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni velük. A társasházakban, köztük a lakásszövetkezetiekben is, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi a rendszeres ellenőrzést, az ilyen házakban élőknek tehát nem kell időpontot foglalniuk, a kéményseprők ütemterv szerint érkeznek, és két héttel korábban, hirdetményben tájékoztatják erről a lakókat.

Ha a megjelölt időpontban nem tudnak bejutni a lakásba, akkor 30 napon belül új időpontról küldenek értesítést. Ha a lakónak az sem felel meg, akkor további 30 napon belül neki kell kezdeményeznie, és kiszállási díjért, a 30 napon túl pedig egyedi megrendeléssel, költségtérítés ellenében, egyeztetett időpontban lesz az ellenőrzés.

A társasházak ellenőrzésének országos menetrendjét a Kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2021 linken érhetik el.

Magánszemélyeknek a kémény ellenőrzése és szükség esetén a tisztítása is ingyenes. A gazdálkodó szervezet székhelyeként vagy telephelyeként nyilvántartott ingatlanok esetében azonban a kéményseprők költségtérítést számláznak ki. Ezt készpénzzel nem, csak átutalással lehet fizetni. A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel, és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei láthatók rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított a szakszerű munkához.

Csaknem négyezer lakástűz történt hazánkban az idei év első felében

Az év első hat hónapjában 3815 otthonban keletkezett tűz, összesen több mint 47 ezer négyzetméteren pusztítottak a lángok. Ezek során a tűzoltók 341 ember életét mentették meg, de 42 ember meghalt és 302 megsérült. A lakástűz harmadik leggyakoribb oka a fűtési rendszer meghibásodása, és minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni.

A közhiedelemmel ellentétben a szén-monoxid-mérgezés veszélye nemcsak a fűtési szezonban fenyeget, hanem akár a nyári időszakban is nagy bajt okozhat. Ennek egyre gyakoribb oka a fürdőszobai, nyílt égésterű berendezések, általában gázbojlerek és a konyhai páraelszívók együttes üzemeltetése, illetve az elmaradt szellőztetés.

A javasolt és az ellenjavalt szén-monoxid-érzékelők listáját megtalálhatjuk a Katasztrofavedelem.hu weboldalon.

Borítóképünk archív fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában