átalakítás

2021.08.10. 12:30

Alkotóház lesz a régi mözsi sváb ingatlanból

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Rendeződni látszik az egykori mözsi napköziépület sorsa: Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata többfunkciós alkotóházat alakít ki az ingatlanon – tájékoztatott Fülöp Mónika, a német önkormányzat elnöke. Ez az ingatlan az utolsó olyan eredeti mözsi sváb épület, amely a város tulajdonában van. Évtizedeken át a mözsi iskolások ebédeltetésére használták, ezután pedig sokáig kihasználatlanul állt. A települési és nemzetiségi önkormányzat együttműködésének köszönhetően azonban az épületnek új funkciót találtak. Mint azt Fülöp Mónika elmondta, mözsi lakosok vetették fel, hogy az ingatlannak valamilyen közösségi célú hasznosítási lehetőséget kellene találni. Egyetértettek ezzel a német önkormányzat képviselői is, és azt találták ki, hogy egy olyan alkotóházat kellene létrehozni, amely éppúgy teret biztosíthatna a településen élő nemzetiségek tánc- és énekpróbáinak, mint a városi iskolák honismereti oktatásának, vagy a helyi népfőiskola foglalkozásainak.

A lényeg, hogy olyan létesítményt képzeltek el, amely igyekszik autentikus módon bemutatni a helyi hagyományokat, de mégsem múzeum, hanem egy élettel teli, sok mindenre használható közösségi tér is.

Ebben a települési önkormányzat, Tolna polgármestere is maximálisan partner volt: a város átadta az épületet a német önkormányzatnak használatra. A felújításhoz, átalakításhoz természetesen nem kevés pénzre is szükség van. A német önkormányzat pályázatokból és saját forrásból, több lépésben, fokozatosan tervezi a felújítást, amelynek első lépése már meg is történt: a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásából kicseréltették az ablakokat, modern, de eredeti formájú nyílászárók kerültek az épület első részébe. Fülöp Mónika szerint ha nem is tud gyorsan haladni a felújítás, de egy éven belül az épület első része, két szobával, mellékhelyiségekkel, már használható lesz. Az autentikus berendezést helyi felajánlásokból tervezik összeállítani, és további lakossági támogatásokra is számítanak. A későbbiekben konyhát, étkezőt, a hátsó traktusban egy tágas közösségi teret és esetleg egy ifjúsági szállót is szeretnének kialakítani. De az ingatlan kertjével kapcsolatban is van már – a települési önkormányzattal közösen megvalósítandó – tervük.

Borítóképen: Fülöp Mónika a felújítás alatt levő épületnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában