kitüntetéseket is átadtak

2021.08.31. 07:00

Négyezer galuska rotyogott a fazekakban a teveli fesztiválon

Posztumusz díszpolgári címet és posztumusz „Tevelért” elismerő címet is átadtak az idei Galuska Fesztiválon, ahol négyezer töltött káposzta fogyott el.

Rónai Gábor

Fotó: R. G.

Bár az időjósok egész napos esővel riogattak, egészen kora délutánig remek időben zajlottak az idei Galuska Fesztivál programjai. A nap a hagyományos szentmisével kezdődött a kétszázhúsz éves katolikus templomban, majd a népcsoportok emléktábláit koszorúzták meg.

Fazekas Attila polgármester köszöntője után Orbán Attila beszélt: a megyei közgyűlés alelnöke az összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

A posztumusz díszpolgári címet idén Eppel Jánosnak, a posztumusz „Tevelért” elismerést pedig Szauer Jánosnak ítélte oda a képviselő-testület.

A méltatásban elhangzott: Eppel Jánost agrárszakemberként és helytörténészként is annak a közösségnek a sorsa foglalkoztatta, amelynek maga is részese volt. Tizennégy éven keresztül dolgozott a Juhépusztai Állami Gazdaságban, a település számára pótolhatatlan értékű helytörténeti munkássága elismeréseként tüntette ki posztumusz díszpolgári címmel a falu – az emlékérmet és a díszoklevelet fia, Eppel János vette át.

Szauer János három évtizeden át volt a helyi iskola igazgatója, az ő vezetése alatt épült a kilenc tantermes iskola és a minden igényt kielégítő sportcsarnok. Hivatali teendői mellett hosszú éveken át vezette a felnőttek vegyes énekkarát, szervezte az iskolai zene- és felnőttoktatást. A „Tevelért” emlékérmet – amelyet a településért végzett munkájáért ítéltek oda neki – és a díszoklevelet lánya, Szauer Zsuzsanna vette át Fazekas Attila polgármestertől.

Nem maradt el a galuskák megversenyeztetése, a legfinomabbat a szakavatott zsűri – Dimén Gáspár, Nagy Antalné, Regina és Pál Zoltánné, Brigitta voltak a tagjai – döntése értelmében Héri Lászlóné, a község korábbi polgármestere készítette.

A második helyen a Teveli Székely Kör, a harmadikon pedig Schmidtné Cseke Mária végzett.

Különdíjat kapott terebúza galuskájáért a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület.

Fazekas Attila elmondta, az önkormányzat konyhájával – amely több mint kétezer töltött káposztát készített – együtt négyezer galuska rotyogott a fazekakban. A faluvezető hozzátette, nagy sikere volt az idén először meghirdetett Galuskatúrának, amelynek kihívására sokan jelentkeztek.

Az estig tartó kultúrműsorban felléptek a helyi óvodások, a helyi iskola néptáncszakköre, valamint a Teveli Dalárda, a Teveli Székely Kör, a Teveli Német Nemzetiségi Énekkar, a Zombai Bokréta Asszonykórus, a Zombai Férfikar és a Teveli Fiatalok Egyesülete (TEFE) tánccsoportja.

A sztárvendég a faluhoz a nagyapja által kötődő, Tamásiból elszármazott Páli Petra előadóművész volt, aki ismert slágerekkel, operett- és musical­dallamokkal szórakoztatta a közönséget.

Este fellépett a Csurgó Zenekar, majd hajnalig – az utolsó vendégek negyed kettőig kitartottak – a Cocktail Band húzta a talpalávalót a nagysátorban.

Borítókép: Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke és Tonkó Lászlóné helyezi el az emlékezés koszorúját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában