Tücsök Zenés Színpad

2021.08.26. 20:00

Élőben mutatják be az új lemezeket

Koncert lesz szombaton délután Szekszárdon a Vármegyeháza udvarán. Egy, a vírus miatt tavaly elmaradt jubileumi koncert, mert akkor volt 25 éves a Tücsök Zenés Színpad.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Egy külföldi televízió gyerekeknek tartott énekversenyt 1994-ben, s ez adta az ötletet Béresné Kollár Évának, hogy rendezni kellene egy hasonlót Szekszárdon is. Az ötlet megvalósításában partnere lett munkahelye, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár, ahol ő a zeneműtárban dolgozott, de tetszett az ötlet Halmai Gábornénak, a Babits Művelődési Ház igazgatójának és Kindl Gábornak is, aki akkor a Pop Tv-t vezette.

A verseny, amelyre több mint százan jelentkeztek, nagy sikert aratott, s a résztvevők és a szervezők úgy döntöttek, együtt kell maradnia a csapatnak, énekelni közösen tovább. Ők lettek a Tücskök, mert a verseny címe Tücsökzene volt. A lelkes csapat a művelődési ház csoportjaként kezdett működni, hétvégenként, néha hét közben is próbákat tartottak, majd jöttek a szereplések előbb itthon, később külföldön is. Állandó résztvevői lettek a Dombori Nyári Fesztiválnak, s közben folyamatosan érkeztek a felkérések, meghívások.

Jelentős állomást jelentett tücskök életében, hogy a kis csoport vezetőjének férje, Béres János mérnök, nem mellesleg a Szekszárd Jazz Quartett basszusgitárosa, meglepte őket egy saját szerzeménnyel. Megihlette őt a gyerekek pompás éneke, s az első szerzeményt követte sok újabb, s három évre rá ezekből lett a Tücskök első CD lemeze. Négy év múlva pedig a második.

Időközben Szekszárd kiemelt művészeti csoportja lett az együttes, majd egy országos verseny győzteseként 2005-ben meghívást kaptak Kínába. A következő évben az olasz testvérváros, Ravenna hívta meg őket egy fesztiválra, de szerepeltek romániai és francia testvérvárosban, Lugoson és Bezonsban is, majd jött egy felkérés a Kanadai Magyarok Egyesületétől, így ott is énekeltek a szekszárdi gyerekek.

Ahogy az évek múltak, már nem csak énekelt a csapat, hanem színdarabokat is előadtak, s a Tücsök Klubból Tücsök Zenés Színpad Egyesület lett. Az éneklés mellett tanultak színészmesterséget is.

Az egyik országos verseny után, amelyre a Légy jó mindhalálig című musicallel neveztek, s győztek, a zsűri elnöke, Miklós Tibor rendező, író pártfogásába vette a csapatot. Évekig, sok nyáron át jött Szekszárdra, tanította a helyieket, s az ország más részeiből érkezett amatőr együttesek tagjait. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ő rendezte – hatalmas sikerrel – a Freddie Mercury életéről szóló, Egy bohém rapszódiája című zenés darabot, s abban az ország vezető színészeivel, énekeseivel együtt szerepeltek a Tücskök is.

Lélekben törést jelentett az egyesületnek, mikor dalszerzőjük, a lemezek alapjául szolgáló hangfelvételeket készítő, s az együttest technikai oldalról segítő Béres János elhunyt. A munka azonban nem állt meg, a csapat tovább énekelt, amatőrként, profi szinten. Előszedték a régi számokat is. Néha új feladatot adott, hogy a csilingelő gyerekhangok mélyebbé váltak, mert az évek múlásával a hajdani kisiskolások felnőtté lettek, de legtöbben maradtak énekelni, tovább.

A járvány miatt megkésett negyedszázados jubileumra elkészült két újabb CD-jük, melyek lemezbemutató koncertjét augusztus 28-án, szombat tartják „In memorian Béres János” címmel a szekszárdi Vármegyeháza udvarán.

Borítóképünkön: Béresné Kollár Éva művészeti vezető irányításával készülnek a tücskök a jubileumi koncertre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában