engedélyezés

2021.08.12. 07:00

Felértékelődött a fúrt kutak szerepe a szárazságban

Tolnában több ezer fúrt kút van, a pontos számukat azért nem tudjuk, mert a többség nincs nyilvántartva, nincs engedélye sem.

M. I.

2020.09.16 Várdomb. Várdombon egy Ausztráliából hazatért kútfúró bácsi Hevesi Sándor (idősebb férfi) furja a kutat. Segítsége Németh Zsolt (fiatalabb) Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A 90-es években nagy divat volt kutat fúratni a megyében, mert erről oldották meg a kertek locsolását, sőt bizonyos esetekben az állatok itatását is, és van, ahol ellátja a háztartást is, így valószínűsíthető, hogy legalább minden harmadik háznál lehet ilyen kút vidéken.

A nyári kánikulában azonban újra felértékelődött az ásott és a fúrt kutak szerepe. Az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak a vízgazdálkodásról szóló törvény idén, január 1-jétől hatályos módosításával meghosszabbított határidőig, 2023. december 31-ig kell kérelmezniük a tulajdonukban álló kút fennmaradási engedélyezési eljárását. Amennyiben a tulajdonos a fenti határidőig nem kérelmezi az eljárást, úgy vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. A Kútengedélyezés oldal írta meg, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az engedélyezés alá vont kútnak. Ebből szedtük össze a legfontosabbakat.

A települési önkormányzat jegyzőjének fennmaradási engedélye szükséges az olyan ásott és fúrt kúthoz, amely kút együttesen teljesíti az alábbi feltételeket: a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet, a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet, ötszáz köbméternél nem több az éves vízigény, a kút épülettel rendelkező ingatlanon van, magánszemély a kérelmező, házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és a kút nem gazdasági célú. Ha a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság hatáskörébe tartozik az engedélyezési eljárás.

Az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól. A folyamat során felmerülő egyéb költségek, valamint a dokumentációkészítés költségei a kérelmezőt terhelik. A kutak dokumentálása és felmérése a törvényben előírt jogosultsággal végezhető.

Az eljárások célja, hogy a vízi létesítmények regisztrálva legyenek, adatbázisba kerüljenek, illetve, hogy a vízkészletekkel való gazdálkodás és a felszín alatti vizek minősége nyomon követhető legyen. Érdemes az engedélyezést minél előbb elkezdeni, és nem megvárni a határidőt.

Borítóképünkön: rengeteg kutat fúrtak vidéken az elmúlt évtizedekben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában