körkép

2021.08.19. 11:30

Gondoljunk a télre, itt a befőzési szezon

Paprikából, paradicsomból, kovászolni való uborkából bőséges volt a kínálat szerdán a szekszárdi piacon. Eljött a lecsókészítés szezonja, hiszen megfizethető áron kínálták az alapanyagokat. A főzni való csemegekukoricára is volt bőven érdeklődő, talán ebben az is szerepet játszott, hogy ezen a héten kicsit enyhébb a nyári meleg, így nem nagy baj, ha a főzés idejére bemelegszik a konyha.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nincs a télnek elvetendő gyümölcse, így szól a régi közmondás, és mint tudjuk, e mondások mind-mind a népi bölcsesség átörökítői. Ez jutott eszembe, amikor a piacot járva az ember szinte tobzódik a sok friss finomságban. Az árakat látva megállapíthatjuk, elkezdődött a lecsó szezonja. Lekvárból ugyan idén alig készül a kevés gyümölcs és a magas árak miatt, de kárpótolhat bennünket még a szilva, a szőlő és az alma. Nemcsak pénzt takaríthat meg, de egészségesebben is táplálkozhat az, aki időt szán a befőzésre, savanyúság, lekvár vagy szörp készítésére.

Szekszárdi piaci árak

Paradicsom

400–480 Ft/kg

Uborka

480 Ft/kg

Krumpli

250 Ft/kg

Lecsópaprika

250 Ft/kg

Tök

250 Ft/kg

Petrezselyem gyökér

700 Ft/kg

Sárga vajbab

800 Ft/kg

Sárgadinnye

250 Ft/kg

Görögdinnye

99–200 Ft/kg

Körte

690 Ft/kg

Őszibarack

500–600 Ft/kg

Szilva

400 Ft/kg

Mutasd az éléskamrádat, és megmondom, milyen háziasszony vagy – mondták a nagyanyáink. A családanyák egy része azt mondja, nincs ideje ezzel pepecselni. Minek bajlódjon vele, amikor a boltban is meg lehet vásárolni. A jobb minőségű dzsemek, befőttek drágák, és az ember nem tudja, milyen tartósítószereket tettek bele. Kellett néhány „élelmiszer-botrányos” év, hogy ismét divatba jöjjön az a nézet, hogy az a legegészségesebb étel, amit az ember maga készít.

A szekszárdi Németh Béláné még nem nyugdíjas, ennek ellenére szívesen készít a családjának – immár évek óta – befőttet, lekvárt, lecsót, szörpöt, sőt idén megpróbálkozott az aszalással is.

– Van egy kis kertünk, ami ott megterem, abból teszünk el télire – mondta a háromgyermekes anyuka. – A meggy­ből, ribizliből nemcsak lekvár, de szörp is készült. Igyekszem minimális tartósítószert használni, a befőtteket dunsztolom, úgy konzerválom. A két nagylányom is sokat segít, felcímkézzük, szépen díszítjük az üvegeket.

Mindenkinek van egy jó receptje, amit a mamájától, édesanyjától örökölt. Az abban álló cukormennyiség ugyan nem szigorú törvény, csökkenthető, de mivel a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használunk belőle, akkor növelni kell a gőzölési időt vagy a tartósítószer mennyiségét. Konzerválószerként a szalicilt vagy a benzoesavas nátriumot szokták alkalmazni, az egészségre egyik sem ártalmas. Aki idegenkedik tőlük, az ne keverje el az egész befőzendő mennyiséggel, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, amit felbontáskor el lehet távolítani.

Érdemes az aszalást is kipróbálni, még drága gép sem kell hozzá. Egy tiszta ruhán a felaprított gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényt tegyük ki a napra, egy tüllel letakarva, hogy a legyek, por ne férjen hozzá. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma húsz-huszonkét százalékra, a zöldségeké hét-nyolc százalékra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak.

Legalább ilyen egyszerű a lecsó elkészítése télre. Paprikával, paradicsommal, hagymával ugyanúgy készítjük el a lecsót, ahogy a szezonban, annyi különbséggel, hogy nem teszünk bele tojást, rizst vagy szalonnát. A forró, kész lecsót üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük egy napra.

Szilvából, almából még lehet lekvár

Sárgabarackból idén csak kevesen készítettek lekvárt, hiszen aranyáron mérték kilóját. Őszibarackból több van, de ennek az ára sem megy ötszáz forint alá. Szilvából, almából lesz bőven, ígérik a termelők. Mindkettőből lehet lekvárt, kompótot, sőt gyümölcslevet is készíteni. Érdemes a szilvalekvár elkészítésével is megpróbálkozni. Nem bonyolult, de nagyon finom. A legegyszerűbben így készíthető el: a magozott gyümölcsöt cukorral meghintve néhány órán át állni hagyjuk, majd utána – ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a lekvárt – a kimagozott szilvát azonnal felforraljuk, majd cukorral, illetve befőzőcukorral még egyszer meghintve újra forraljuk, és húsz perc főzést követően üvegekbe töltjük. Az üvegeket újságpapírba tekerve, takaróval leborítva dunsztoljuk.

Borítókép: Nagy volt az érdeklődés a szekszárdi piacon, sokan vásároltak lecsónak valót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában