tolnai búcsú

2021.08.16. 14:00

Illusztris vendégekkel emlékeztek Szűz Mária mennybevételére

Hazalátogatott dr. Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos abban a tolnai templomban beszélt – életéről, hitéről –, ahol megkeresztelték, ahol bérmálkozott, és ahol az édesapja negyven éven át kántor volt. Nem érkezett egyedül. Az operatív törzs másik, szintén vallásos családból származó tagja, Gál Kristóf rendőrségi szóvivő is tanúságot tett hitéről a népes hallgatóság előtt. A hit: szolgálat. És a szolgálatot vállalni kell egy életen át. Ezt hangsúlyozta Felföldi László megyéspüspök és a két illusztris vendég. Szűz Mária mennybevételére emlékeztek a Nagyboldogasszony-napi búcsún.

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Szűz Mária mennybevételének ünnepe, augusztus 15-e a tolnai templom búcsúnapja. Az idén, hosszas egyeztetések után, egy nappal korábban, szombaton tartották meg a búcsút, püspöki misével és két illusztris vendég tanúságtételével, hitvallásával. Dr. Müller Cecília, a tolnai származású országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője is vallásos családból származik. Legtöbben a tévéből ismerik őket, az operatív törzs pandémiával kapcsolatos tájékoztatóiról. Szárnyaid alatt című, gondolatgazdag, beszélgetős előadásukból megtudhatták a templomban jelenlevők, hogy lelki társra találtak egymásban. Családjuk is támogatta őket a munkájukban, de a hitre és egymás kölcsönös segítésére is szükségük volt egy olyan helyzetben, ami kezdetben megoldhatatlannak tűnt. Tudásuk volt, tapasztalatuk nem, miközben mindenki kiabált, eredményeket várt. Sokszor hagyatkoztak Isten akaratára.

Dr. Müller Cecília és Gál Kristóf a templomban Fotó: A szerző felvétele

A pécsi megyéspüspök, Felföldi László is ennek fontosságát hangsúlyozta – Szűz Mária példáját idézve – a szentbeszédében. A hit: szolgálat, egy életen át. Mária tulajdonképpen nagy bajban volt, hogy férjhezmenetele előtt gyermeket várt, de elfogadta Szent Erzsébet tanácsát: ha hiszel, boldog leszel! Amire Isten hív, azt tedd meg! Aki nem vállalja a szolgálatot, az teszi önmagát és a környezetét is boldogtalanná. Tönkre megy a család, semmivé lesz a hivatás, ha valaki nem teszi oda magát. Mária életútja egy szenvedéstörténet volt. De vállalta, és a mennybe vétetett. A tolnai búcsút a helyi KÉSZ, Karitász és egyházközség szervezte. Az egybegyűlteket Koncz Ádám hitoktató köszöntötte, a házigazda Ravasz Csaba, a város plébánosa volt.

Mennybevétel

Szűz Mária halálának pontos dátuma nem ismert. A katolikus egyház augusztus 15-én emlékezik meg a mennybevételéről. Ez Nagyboldogasszony napja, sok templom szentelésének dátuma, búcsúnapja. A dogmatika szerint Jézus anyja a földi létből testben és lélekben ekkor egyenesen a mennyei boldogságba jutott. Utolsó földi éveit vélhetően a ma Törökországhoz tartozó Epheszoszban töltötte.

Borítókép: Felföldi László pécsi megyéspüspök vezette a szertartást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában