kerékpárutak

2021.08.17. 11:30

Tolnában is újra kell rajzolni a térképet

Újabb, a bicikliseket szolgáló beruházások történnek: a Pécs és Siófok közötti, 2023-ban épülő kerékpár­utak mintegy hetven kilométernyi szakaszon érintik Tolna megyét, tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Brunner Mónika

20210511 Pellérd Fel avatták a falut a szomszéd Aaranyosgadánnyal összekötő kerékpárutat. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Forrás: MW

Fotó: Laufer László

Egyre népszerűbbek a kerékpárutak megyénkben is. A több települést összekötő útszakaszok hamarosan újabbakkal bővülnek. Lapunk megkeresésére a NIF Zrt. az alábbi választ adta a Pécs–Siófok közötti kerékpárúttal kapcsolatban:

Az engedélyezési és kiviteli tervek közbeszerzésére, valamint az építési- és kapcsolódó engedélyek megszerzésére kiírt tervezési közbeszerzési eljárás 2021 júliusában lezárult. A négy részben kiírt feladatra a tervezési szerződéseket a NIF Zrt. júliusban megkötötte az alábbiak szerint: 1. rész: Siófok – Tamási (Termálfürdő) közötti körülbelül negyvenkilenc kilométer hosszúságú kerékpárútszakasz. 2. rész: Tamási (Termálfürdő) – Dombóvár (központ) közötti körülbelül harmincnyolc kilométer hosszúságú kerékpárútszakasz. 3. rész: Dombóvár (központ) – „Mecsek-kör” (Oroszló – Tekeres) közötti körülbelül negyvenkilenc kilométer hosszúságú kerékpárútszakasz. 4. rész: „Mecsek-kör” (Oroszló – Tekeres) – Pécs (Szigeti út) közötti körülbelül harmincnyolc kilométer hosszúságú kerékpárútszakasz.

A NIF Zrt., mint beruházó, a feladatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) feladatmeghatározása alapján végzi. A rendelkezésre álló forrás alapján jelenleg a Siófok – Tamási (Termálfürdő) közötti szakasz tervezése kezdődött meg. Az engedélyezési- és kiviteli terveinek elkészítésére, valamint a kapcsolódó engedélyek megszerzésére tizenhat hónap áll rendelkezésre. Az ITM megbízása esetén a további, építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése legkorábban 2023-ban kezdődhet meg. A tanulmánytervi nyomvonal alapján az alábbi Tolna megyei településeket érinti a fejlesztés: Jágónak, Kapos­szekcső, Dombóvár, Döbrököz, Dalmand, Kocsola, Nagykónyi, Pári, Tamási, Fürged, Felsőnyék. A 2020-ban elkészült tanulmánytervek az új építésű kerékpárutak mellett tartalmazzák egyes meglévő kerékpárút hálózati elemek felújítását is. Ilyen szakaszok jellemzően Tamási, illetve Dombóvár településeken találhatók.

Megjegyezték, hogy az érintett települések listája a tanulmánytervi adatok alapján készült, amelyet az engedélyezési és kiviteli tervek véglegesítenek majd. A teljes kerékpárút-fejlesztés Tolna megyei szakasza körülbelül hetven kilométer gerinchálózatot érint, amely tartalmazza a meglévő elemek felülvizsgálatát, korszerűsítését, kerékpározható út kijelölését, valamint új kerékpár­úti szakaszok építését is.

Borítókép: Egyre többen szeretnék közlekedési eszközként használni a kerékpárt, ehhez persze út is kell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában