nemzetközi találkozó

2021.08.23. 17:30

Megőrzik az egykori tamburások emlékét

Sikeresnek nevezte Balogh László szervező a Bátai Nemzetközi Tambura Találkozót, amelyre az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek zenészek, sőt Szerbiából, Horvátországból is jöttek tamburás csoportok.

Gazsó Rita

20210822 Báta Több mint ötszázan érkeztek a 8. Bátai Nemzetközi Tambura Találkozóra. A hazai tamburások mellett, Szerbiából és Horvátországból is jöttek csoportok a találkozóra. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A vártnál lényegesen többen, mintegy öt-hatszázan vehettek részt a 8. Bátai Nemzetközi Tambura Találkozón – tudtuk meg Balogh László szervezőtől, aki elmondta, nagyon jó volt a hangulat, a tervezett tíz zenekar mellett meglepetésként még egy olyan csapat is érkezett, a mohácsi Kovács család tamburazenekara személyében, akik most először jártak Bátán és tulajdonképpen ez volt életük első nyilvános fellépése.

A szokásokhoz híven a program ezúttal is koszorúzással indult a roma holokauszt és az 1956-os árvíz áldozatai, valamint a bátai elhunyt tamburazenészek emlékére létrehozott kopjafánál. A tamburatalálkozó szakmai része délután két órától indult a helyi művelődési házban, ahol a színpadon egymást követték a zenekarok, amelyek az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek Bátára, sőt Szerbiából, Horvátországból is jöttek tamburás csoportok. A gálát az este nyolckor kezdődött össztánc zárta.

A találkozót, mint ismert, Balogh László indította el nyolc évvel ezelőtt, akinek a felmenői maguk is ismert tamburazenészek voltak. Azért éppen Bátán, mert a település híres volt kiváló tamburazenészeiről, volt, hogy három ismert zenekar is működött a községben. Szép lassan azonban kezdett feledésbe merülni a bátai tamburások emléke, ezt szerette volna megakadályozni Balogh László, annak idején ezért hívta életre a fesztivált.

– Elérte a célját a rendezvény, hiszen ezzel Báta és tamburazenészeinek hírnevét öregbítjük országszerte – vélekedett Balogh László. – Jövőre találkozunk ugyanitt, ugyanígy – erősítette meg zárásként.

Borítóképünk: A bátai Pántlika Zenekar is színpadra lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában